Välkommen till Bilda Mitt!
Här kan du skriva upp dig för en prenumeration av våra olika nyhetsbrev. Längre ner hittar du kontaktuppgifter till alla som jobbar i vår region.
Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommuner)
Här kan du skriva upp dig för en prenumeration av våra olika nyhetsbrev. Längre ner hittar du kontaktuppgifter till alla som jobbar i vår region.
Vi har varit med själva! Vi har alla egna erfarenheter inom ämnet, vilket underlättar när vi samarbetar. Det är bara att höra av dig om du undrar något.
I denna kurs är den amerikanska Old-time-traditionen i fokus. Ledare är Lena Jonsson. Undervisningen sker online via videomöten i Zoom under 6 torsdagkvällar. Du bör vara självgående på ditt instrument och kunna lära dig en låt på gehör. KURSEN ÄR...
Studiecirkeln där vi pratar om livet. Coronaläget, oro eller allt som hör livet till.
Kursen är en genomgång av kyrkohistorien. Vi går igenom den tidiga kyrkan, delningen mellan Ortodoxa och Romersk-katolska kyrkan, reformationen, väckelsehistoria och mycket annat. Vad är det egentligen som skiljer olika kyrkor åt? Kursen äger rum ...
Mårten Tollin har en gedigen konstnärlig utbildning med bl.a en Master-examen från England. Han är medlem i Gävle konstgrafiker. Öppettider vid utställningar: lördag och söndag kl 12-15 tisdag, onsdag, torsdag kl 12-14 måndagar och fredagar stängt...
Vi har varit med själva! Vi har alla egna erfarenheter inom ämnet, vilket underlättar när vi samarbetar. Det är bara att höra av dig om du undrar något.
Kulturkompis förenar människor med olika bakgrund och erfarenheter genom gemensamma kulturupplevelser, allt från bio och konserter till teater och utställningar, helt gratis.
Sjung, spela, dansa och ramsa med ditt barn! En introduktion för de små i musiken och rytmikens värld. Du som förälder får en chans att möta andra föräldrar i avslappnad miljö. Vi sjunger och rör oss till sång, musik och rytmikinstrument.
Pilgrim – karta och kontaktnät är ett projekt i Gästrikland och Hälsingland som utvecklar digitala kartor, god service och entreprenörssamarbeten längs Helgonleden och Stråsjöleden för att främja natur- och kulturturismen i området.
Att frågan om sexuella övergrepp även är aktuell inom kyrkan blev tydligt under vågen av #metoo-upprop som kom fram under hösten 2017. Genom Bildas samtalsmodeller kan vi vara en resurs för de församlingar som vill jobba med frågan för att undvika...
– ett samtal med troende från olika religioner
Folkmusik-kurser online! För dig som är nyfiken på folkmusik, sång eller dans. Vi har de bästa digitala lärarna för dig. Du kan vara med, var du än befinner dig!
Här hittar ni verktyg och tips som kan underlätta er vardag, till exempel en guide för att mötas online eller livesända, samt information om vår grafiska profil och rapportering.
Learnify är en digital mötesplats som olika grupper kan använda för att kommunicera, chatta, samarbeta, dela filer, material och erfarenheter med varandra – exempelvis i studiecirkelform. I plattformen finns också verktyg för att skapa och dela di...
Regionstyrelsen arbetar både strategiskt och operativt och väljs av Regionstämman. Bildas medlemsorganisationer skickar ombud till regionstämman som äger rum vartannat år.
Här samlar vi all information kring våra förbunds- och regionstämmor.
Tillsammans med våra medlemsorganisationer, samverkansparter och deltagare skapar vi olika former av verksamhet. Vi utgår från era förutsättningar och kombinerar det med vårt folkbildningsperspektiv.
Vi har lokaler där ni kan utöva er verksamhet. Utrustade, tillgängliga och anpassade för era behov.
Vi har material och metoder av olika former som kan hjälpa er komma framåt i ert lärande. Det kan till exempel vara studieguider, samtalsmetoder eller ett kortspel.
Har du koll på din ekonomi? Många får en klump i magen över den frågan. Kanske du också? I så fall ska du göra vår studiecirkel i hållbar ekonomi!
Vill ni testa ett nytt samtalsmaterial som tar upp frågor kring hur ni som församling kan arbeta med frågor som rör #metoo?
Ett upplägg för gemensam reflektion och fördjupning online.
I samverkan med Global Leadership Summit och GLS Sverige erbjuder Bilda metodstöd och samtalsunderlag för att stärka ledare.
Med budskapet Kristus lever vänder sig påve Franciskus till de unga och till hela guds folk.
Ledarväskan för alla sinnen är anpassad till grupper där deltagarna har någon form av kognitiv svikt, främst grupper med äldre deltagare.
Välkommen till studiematerialet Vi och de andra – En serie filmer om grannar som lever i olika världar.
Överallt försöker människor göra världen lite bättre. Ofta sker det i små steg. Samma värld är ett material där du möter människor som förändrar världen. Med utgångspunkt i dessa berättelser kan vi fundera hur vi kan förändra världen.
Fred, försvar, alliansfrihet, ickevåld, vapenexport, avspänning, upprustning, kärnvapen – säkerhetspolitik är ett brett och viktigt område som behöver fler engagerade röster.
Bokförlaget Catholica, i samarbete med Bilda lanserar den svenska översättningen av DOCAT, som är en lättillgänglig presentation av Katolska kyrkans sociallära.
Det här är en guide för dig som som vill skapa och använda en digital studie- eller mötesplats för dina kurs eller studiecirkel.
I en tid när samhällsdiskussionen lätt blir polariserad och högljudd känns det extra viktigt med demokratiska samtal. Den här samtalsguiden syftar till att skapa diskussioner om sånt som berör alla som växer och utvecklas. Det handlar om uppbrott och om utmaningar.
Synas, höras eller förtigas Religionens roll i samhället är Förbundet Kristen humanisms Årsbok 2019.
Civilkurage i 10 steg är en introduktion till civilkurage där du får du veta mer och dessutom öva dig på att vara modig. Genom övningar och korta filmer får du lära dig olika tekniker för att ingripa. Du kan gå igenom de tio stegen tillsammans med en vän eller kollega, i grupp eller på egen hand.
Ett av Bildas uppdrag som studieförbund är att ge dig redskap för att förändra ditt liv och påverka samhället- och världen du lever i. Att ha kunskap om konflikter och verktyg för konflikthantering är ett sätt att bli tryggare i ditt samtal med andra
Boken Glöd – scouting på kristen grund riktar sig till alla scoutledare som är intresserade av att arbeta med frågor som rör scouting och kristen tro.
Genom att anordna en studiecirkel för ledargruppen, lär ni hur scoutprogrammet är uppbyggd med målspår.
Meningsfull Väntan är ett studiematerial för fysiska eller digitala träffar, som består av nio korta filmer med olika teman, en studiehandledning till ledaren och ett arbetsblad till deltagaren. Målgruppen är framförallt asylsökande som väntar på beslut.
Det här materialet är till för dig som är ledare, anställd eller förtroendevald i Bilda. Vi har tagit fram det för att göra det enklare för oss tillsammans att arbeta för en hållbar utveckling.
Våra garderober fylls av mer och mer kläder. I klädbutikerna lanseras nya kläder i en allt snabbare takt. Samtidigt som vår klädkonsumtion ökar, går endast en bråkdel av alla kläder vidare till second hand eller återvinning. Det är inte hållbart. Kan slow fashion vara lösningen?
Vi hör talas om tro och religion allt mer numera. Böcker skrivs, tidningar släpper in samtalet i sina ledare och debatter. Ett hett forskningsområde internationellt handlar om religionens positiva inverkan på samhällsutveckling.
I samarbete med journalisten och författaren Caroline Engvall har vi tagit fram samtalsmaterialet Ungas utsatthet på nätet – att våga fråga och orka lyssna. Materialet handlar om barn, unga och utsatthet på nätet.
Familjeverkstan är ett filmbaserat studiematerial om föräldraskap från Statens Folkhälsoinstitut. Studieförbundet Bilda erbjuder studiecirklar och ledarutbildningar i Familjeverkstan.
Ett samtalsmaterial om utsatta EU-medborgare.
I alla tider har människan haft behov av att kommunicera och göra sig förstådd, bl a genom att formulera berättelser ur sitt liv och söka ord och uttryck för sin egen livserfarenhet. Det är i mötet med andra och i personliga samtal som vi växer och utvecklas som människor.
Detta material kan användas på olika sätt, till exempel vid ett introduktionsmöte med nya volontärer, som underlag vid enskilda samtal, som grund för en enkel volontärutbildning eller vid olika former av nätverksträffar.
En studieguide för gruppreflektioner över Maria, Guds moder och trons moder.
Unga på gång är ett metodmaterial för ledare till tjej- och killgrupper, där deltagarna är 12-16 år. Syftet med materialet är att bidra till en grupprocess som kan stärka ungas självkänsla och livsberedskap.
Bilda har tagit fram en studieplan till boken Tusen olevda liv, av Tomas Sjödin.
Detta ledarateriale är tänkt att användas i de syrisk-ortodoxa församlingar där man bedriver söndagsskoleverksamhet.
En idéskrift om Studieförbundet Bildas rockverksamhet: varför och hur.
Vad är människohandel? Och vad kan jag göra för att förändra? Det är några av frågorna som det nya samtalsmaterial Tillsammans Mot Människohandel vill ta sig an. Materialet är tänkt att användas som en studiecirkel för hemgrupper eller liknande och är uppbyggt som ett självstudiematerial med utgångspunkten i ett kristet perspektiv.
Denna studieplan är tänkt att användas av grupper som vill studera boken Guld Rökelse Myrra tillsammans.
Denna studiehandledning till boken Kristen etik i fickformat av Erwin Bischofberger är en inbjudan till samtal om de etiska grunderna för moraliska ställningstaganden.
Ett studiematerial till boken om Elisabeth Hesselblad, Sveriges andra kanoniserade helgon.
Denna studieplan är tänkt att användas för grupper som vill läsa Riktlinjer för katekes i Stockholms katolska stift tillsammans.
En studieplan om hur det katolska stiftet i Sverige är organiserat och hur en katolsk församling ska fungera i vårt land.
Vad innebär det att vara frikyrklig idag när alla samfund i Sverige per definition egentligen är frikyrkor? Vilken betydelse har rötterna bakåt när samfund slås ihop och lokala församlingar går samman?
Boken Steg på vägen är en kristen klassiker av den svenska författaren, översättaren och kritikern Gunnel Vallquist. Studieguiden är en hjälp för studiecirklar/bokcirklar som vill läsa boken tillsammans och sedan reflektera över innehållet i den och de frågor och tankar det väcker.
Boken Vägen till kontemplation är en kristen klassiker, skriven av den amerikanske trappistmunken Thomas Merton som anses vara en av vår tids ledande teologer. Studieguiden är en hjälp för studiecirklar/bokcirklar som vill läsa boken tillsammans och sedan reflektera över innehållet i den och de frågor och tankar det väcker.
Antologin Välkomna varandra! presenterar frikyrkliga bejakande perspektiv på homosexualitet och samkönade relationer. Bildas studieguide är en hjälp att, tillsammans med andra, diskutera och reflektera kring de teman och frågeställningar som lyfts i boken.
Studieförbundet Bilda Sydväst har tagit fram en studiehandledning för studiecirklar om Israel och Palestina.
Den svårlösta konflikten är en essäsamling som behandlar frågeställningar kring abort ur olika perspektiv.
Går det att vara feminist och kristen? Hur har kvinnors roll sett ut i kyrkan genom historien? Kan feminism leda till befrielse för både män och kvinnor?
Försoning behövs är en teologisk fördjupning om försoning skriven i en dialog mellan författarna Arne Fritzon och Sofia Camnerin. Bilda har tagit fram en studieguide som hjälp till läsning och samtal om boken i en liten grupp.
2010 var det 10 år sedan Bibeln 2000 släpptes vilket uppmärksammades med boken Gruppen som började läsa Bibeln. Bilda har tagit fram en studieguide till boken.
Jag vill förändra är temat för årets bok från Förbundet Kristen humanism. Boken tar sin utgångspunkt i reformationen. Men inte enbart som ett historiskt skede utan en reformation som ständigt fortgår. Studieförbundet Bilda och Pär Friberg har tagit fram en studieguide till boken.
En studieguide till boken Kristi kärlek till migranterna utgiven av Påvliga rådet för själavård bland migranter.
Boken Liv i gemenskap är en kristen klassiker. Den utkom 1939, och tillhör den tyska prästen, teologen och motståndsmannen Dietrich Bonhoeffers mest kända och lästa böcker. Studieguiden är en hjälp för studiecirklar/bokcirklar som vill läsa boken tillsammans och sedan reflektera över innehållet i den och de frågor och tankar det väcker.
Bara ett knapptryck bort finns en gränslös mängd pornografi som oftast har inslag av både våld, förnedring och kränkningar. Men i kyrkan pratas det sällan om hur detta påverkar oss.
Som stöd för att samtala i grupper om RPG:s policyprogram har Bilda tagit fram en enkel studieguide med förslag på samtalsfrågor och övningar. Studieguiden är upplagd på fyra samlingar.
Bilda har tagit fram en handledning för 12-stegsinspirerade samtalsgrupper utifrån Olle Carlssons bok 12 steg för hopplösa – Livsförändring på djupet.
I en värld där debatten hårdnar, där samtal om värderingar, visioner och människosyn inte får utrymme, behöver vi skapa plats för dialog. Helt enkelt uppmuntra civilkurage!
Detta häfte är skrivet för att stödja redan existerande smågrupper i Stockholms katolska stift samt att ge idéer till församlingar och enskilda som vill forma och leda egna smågrupper.
Boken Shalom Inshallah Judar, kristna och muslimer sida vid sida erbjuder möten med människor i Israel och Palestina. Genom bilder och personliga porträtt ger boken röst åt judar, kristna och muslimer som aktivt vill utveckla olika sätt att leva tillsammans i vardagen under mer värdiga former än vad situationen egentligen inbjuder till.
Seniorsamtal är ett studiematerial om att bli äldre.
Se tanken! är ett studiematerial skrivet för att använda filmen som redskap i bibelsamtalet.
Den andra boken i vår religionspedagogiska skriftserie heter "Se möjligheterna" och är inte en bok med paketlösningar och färdiga modeller. Den tar i stället utgångspunkten i att visa på nya perspektiv och att stimulera till det goda samtalet som en viktig del i församlingsutvecklingen.
Ibland är det inte helt enkelt att börja samtala - det kan ta tid innan man känner trygghet i gruppen. Vår samtalsmodell skapar rum för eftertanke och reflektion, och ger var och en möjlighet att i egen takt avgöra vad man vill berätta.
Vill du samtala om olika tolkningar och förhållningssätt till HBTQ-frågor i kyrkorna?
Vare sig du gillar fackböcker eller skönlitteratur tror vi att läsningen blir roligare och perspektiven vidgas i samtalet med andra. Vi kan stötta din bokcirkel med böcker, samtalsunderlag och tips på kommande litteraturevenemang.
Samtal på gång är ett verktyg för att en grupp ska få en lätt fysisk aktivitet inbakad i folkbildningen. Att ett samtal även kan föras i samband med en promenad och inte bara sittande kring ett bord.
Allt hör samman, människan är en helhet! Din kropp är en helhet! Det är ditt liv och din balans som är det viktiga!
More than one story är ett kortspel och en digital tjänst utvecklade för att bygga broar mellan människor i alla åldrar, från alla bakgrunder och kulturer.
Tre frikyrkliga ungdomsförbund startade Frikyrkliga studieförbundet (FS) 1947. Dessa fick snart sällskap av sina modersamfund och av andra frikyrkor. 2003 bytte FS namn till Studieförbundet Bilda. Men kulturellt är Bilda fortfarande djupt präglat av sitt ursprung.
Har du planerat andakterna för höstens träffar? Nu kan du ladda ner häftet "Nya andakter och andaktstips", ett material framtaget av Equmenia och Bilda.
Närmare än jag tror – livsnära sånger för liten och stor.
I det landsomfattande Bilda möts olika kulturer med starka inbördes identiteter som utgör starka kontraster. Ungdomskulturer, kyrkokulturer, socialt entreprenörskap, musik och starkt engagemang för Mellanöstern lever sida vid sida i organisationen.
Varje år träffas miljontals människor i Sverige för att dela med sig av kunskaper, utbyta synpunkter och diskutera åsikter. Formen kan vara en kurs, en studiecirkel eller en kulturaktivitet men effekten är alltid densamma: när möten skapas uppstår nya idéer och nya insikter. Ett slags korsbefruktning som inte bara utvecklar de personer som deltar, utan hela samhället.
Ibland händer det! Samtalet djupnar. En hisnande upplevelse. Och du står kvar med en längtan efter mer...
Lära för att leda barnmusik är ett ledarmaterial för barnmusikgrupper. Materialet är tänkt för dig som leder eller vill börja leda grupper i barnmusik för barn 0-5 år.
Demokrati är ett begrepp som gäckar den som söker bestämda svar – men utmanar och inspirerar den som istället söker de intressanta och utvecklande frågorna.
En skrift om Israels ockupation, mänskliga rättigheter och krigets lagar utgiven av Diakonia, Svenska kyrkan, Sensus och Bilda
Den lilla gruppen som träffas regelbundet och som i mötet med varandra ger växtkraft och energi.
Hej Skolan! är ett digitalt material som stöd för studiecirklar om föräldrars delaktighet i skolan. Föräldrarna spelar en viktig roll för barnens skola i Sverige. Det är en förutsättning för att barnen ska vara trygga och få studiero.
Hej Sverige! är ett digitalt material som stöd för studiecirklar om vägar till studier och jobb. Det riktar sig till utrikesfödda, korttidsutbildade kvinnor över 19 år som är folkbokförda i Sverige och som inte har ett jobb eller studier.
2015 var det hundra år sedan det armeniska folkmordet och syrianska Seyfo i det Ottomanska riket.
Vi lever i ett kunskapssamhälle. Men det betyder inte att kunskapens innebörder är självklara. Bildningstraditionen sätter in kunskapen i ett större sammanhang, i ett större projekt. I den här idéskriften har vi samlat några idéer och tankar kring kunskap och bildning.
Terrororganisationen IS/Daesh ofta grymma och exempellösa framfart i Mellanöstern och Europa under de senaste åren har knappast undgått någon.
Det sanna, det goda, det sköna är en bok som skissar på förutsättningar och möjligheter för ett möte mellan svensk folkbildning och ortodoxa och österländska kyrkor inom ramen för en gemensam bildningsorganisation.
Det här häftet är tänkt som en hjälp och inspiration för dig som är ledare och vill skapa en programkväll kring klimatfrågan.
Det palestinska kairosdokumentet har väckt uppmärksamhet och reaktioner.
Om utepedagogik och dess historia.
Tillsammans för livet: Mission och evangelisation i en värld i förändring, är ett missionsdokument från kyrkornas världsråd.
Handbok i bibliodrama – När ord möter liv är en bok om bibliodrama, utgiven 2014 på Argument Förlag i samarbete med Bilda och Sensus.
Det doftar av himmel - livsnära sånger för liten och stor.
Folkbildningen har i alla tider haft en ambivalent hållning till deltagarkultur. Deltagaren och hennes erfarenheter är utgångspunkten och centrum i folkbildningens pedagogik. Samtidigt har folkbildningens aktörer varit en väsentlig del av det samhällsbygge som tillhandahållit den "fina kulturen" till och för medborgarna.
Vill du ha pedagogiska verktyg för få igång samtal och funderingar i din studiecirkel eller grupp?<br /> Vår ledarväska innehåller verktyg för att stötta dig som ledare i ditt uppdrag.
Hur kan jag förstå min livsväg? Hur kan det som igår kändes bra, idag upplevas inskränkt och kvävande? Att se är att lära är en bok om andlig mognad och är första delen i Bildas serie religionspedagogiska skrifter.
Lisbet Flank och Marie Zingmark Huld, båda två ansvariga för Anhörigstöd på Hela människan berättar om hur de vidareutvecklat ett koncept för ledarutbildning med hjälp av digitala verktyg.
Föreningens Ungdomens Hus syfte och mål är att tillhandahålla en förutsättningslös frizon för ungas tankar och idéer.
Inger Öhrn från Örebro har fått Stockholms arbetareinstitutsförenings Ellen Key-pris för sina förtjänstfulla insatser inom folkbildningen. <br />
Skulle ni vilja samtala om den tillgång äldre är? <br /> Diskutera om det positiva med åldrandet, utbyta åsikter eller få inspiration att göra det bättre för äldre?<br /> Skulle ni vilja få inspiration till att mogna med glädje?
Varje onsdag kommer nära 70 asylsökande och 35 frivilligarbetare till språkcaféet Korskyrkan och just den här onsdagen är det Sverigepremiär för det nya studiematerialet som tagits fram för asylsökande och nyanlända. Ett material som tagits fram av Kyrkornas flyktingrådgivning och Svenska kyrkan i Borås tillsammans med studieförbunden Bilda och Sensus och som består av sex korta filmer med olika teman. Filmerna och studiehandledningen ska användas i hela landet och finns att ladda ner gratis.
Charina Lundholm är en av vår cirkelledare i studiecirklar för utrikes födda kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Hur fungerar det i praktiken, vilka deltar och hur ser behoven ut? Om det har vi pratat med Charina och några av cirkelns deltagare.
En av våra 14 000 cirkelledare heter Ingemar Karlsson. Han är ledare för asylsökande som inte har möjlighet att lära sig svenska på något annat sätt. I studiecirkeln skriver, läser och samtalar deltagarna i syfte att lära sig svenska innan man har möjlighet att börja på SFI.