Skip to main content

Fokus på körsångsteknik när Masterclass intar scenen

Uppdaterad:

Masterclass är en workshop där Katarina Henrysson och Peder Karlsson som är två av originalmedlemmarna från The Real Group coachar tre olika sorters körer, var för sig, i musikalisk färdighet både som helhet och på detaljnivå.

En höstlig lördag har tre körer tagit plats i Frälsningsarméns lokaler på söder i centrala Stockholm. Körerna som ska handledas av Peder och Katarina är en svensk folkmusikbaserad kvartett, en kör som sjunger svenska körlåtar och en gospelkör.

”Välkomnar alla tips och trix”

Lena Henriks är en av körsångarna i gospelkören Joyful Gospel Choir från Upplands Väsby och har varit med sen kören startade år 1996. Camilla Arrljung är med i samma kör och har varit med sen 14 år tillbaka. De välkomnar alla tips och trix de kan få och tycker det är kul att möta andra körer men andra former av sånger än vad de sjunger.

Även fast Lena Henriks och Camilla Arrljung inte har haft sin övning med kören än så tycker de dagen har uppfyllt deras förväntningar.

– Absolut vi kom hit med öppet sinne och tar emot det vi får, säger Lena Henriks.

– Det betyder jättemycket att få en chans att kunna fördjupa sig i sånger, att utveckla, stöttning och att bara kunna ha en härlig dag tillsammans med varandra och med andra körer, säger Camilla Arrljung.

En kör som sjunger för en publik
Gospelskören Joyful coachas av Peder och Katarina.

Kan stärka självkänslan

Peder tror att det betyder mycket för körerna att kunna ses och sjunga igen då avbrottet med corona försvårade körsångandet markant. Att det stärker körsångarnas självkänsla att sjunga tillsammans igen.

– Jag tycker att det går fantastiskt bra, det är en väldigt uppmuntrande och härlig stämning mellan grupperna. (…) Folkmusik, typiska svenska körlåtar och gospel blir en väldigt skön och kul och omväxlande blandning, säger Peder Karlsson.

Det ska ju inte bara vara roligt utan körerna får i tur och ordning sjunga inför varandra och inför varandra mottaga och respondera på den sångtekniska feedback som de får. På så sätt lär sig även de andra körerna som inte står i fokus bara av att lyssna på råden.

– Jag blev väldigt positivt överraskad över att det gick så fort att höra nån förändring i det som vi har gjort, vi sjöng idag en låt som vi har tragglat nu ett tag och känt att ”vi kommer ingenstans, det låter likadant varje gång” och med väldigt små medel så blev det en direkt förändring och det tyckte jag var häftigt, säger Hannah Sundkvist.

En hel dag med fokus på sång

Hannah Sundkvist sjunger i en kvartett som heter Ambra och är från Uppsala. De har sjungit i 2–3 år med uppehåll för corona och själv har hon sjungit sedan hon började prata. För Hannah betyder musiken allt så en heldag vigd åt musik och sångutveckling är väldigt uppskattat.

– Att bara ha en dag att sjunga och fokusera på mig själv som är småbarnsförälder, det är helt underbart! (…) Den här dagen uppfyller verkligen mina förväntningar, kanske till och med över mina förväntningar och då är dagen inte ens slut ännu, säger Hannah Sundkvist.

Vad tycker du om dagens gemenskap?

– Jag tycker att gemenskapen har varit jättehärlig och stöttande, den första tanken när vi anmälde oss var att ”ånej alla kommer vara så duktiga och vi så dåliga” men känslan var bara värme, glädje och alla är så himla trevliga så det har varit ett leende från start, säger Hanna Sundkvist.

Se filmen från Masterclass i Stockholm oktober 2022!

BUILD UP
  • Projekt och initiativ

BUILD UP

Ta chansen och anmäl dig till Studieförbundet Bildas första ”BUILD UP”, en serie av inspirationshelger för band. Två dagar fyllda med aktiviteter där ert ban...

Guide till Jamulus
  • Material och metoder

Guide till Jamulus

Jamulus är ett onlineverktyg med vilket grupper kan musicera tillsammans på distans. Jamulus är särskilt utvecklat för att minimera fördröjningen, vilket gör...

Gävle Gospel
  • Projekt och initiativ

Gävle Gospel

I början av varje år bjuds det på härligt gospelgung då Gävle Gospelfestival arrangeras, vanligen i januari eller februari månad. Du kan delta i festivalen s...

Körsång för psykisk hälsa
  • Projekt och initiativ

Körsång för psykisk hälsa

Tillsammans med Svenska Gospelverkstaden ska Bilda genom projektet ”Körsång för psykisk hälsa” ta fram en modell för körsång i syfte att främja psykisk hälsa...

Live at Filadelfia 16 mars 2024
  • Projekt och initiativ

Live at Filadelfia 16 mars 2024

Den 16 mars är det dags för Live at Filadelfia! Det blir andra året som festivalen anordnas i Örebro. Välkommen till en lördag fullspäckad med musikakter på ...