Skip to main content

En pangföreställning

Uppdaterad:

Ett år med Hälsinge Låtverkstad består av fem kurshelger där ungdomar bor och musicerar tillsammans i Järvsö för att utvecklas inom folkmusik och folklig dans.

Deltagarna väljer inriktning genom att söka till antingen dans-, spel- eller sångverkstan. Under läsåret arbetar dessa tre grupper att både var för sig och i en enda stor grupp för att förena kraften och energierna som finns i de olika uttryckssätten. Tillsammans gör de sen en föreställning som formas utifrån de ungdomar som är med i ensemblen. Låtverkstans pedagoger arrangerar både traditionellt och nytt material och i spelverkstan är alla instrument välkomna.

– Tillsammans gör de egna koreografier, texter och stämmor till både nya och gamla låtar och sånger, berättar Staffan Jonsson på Bilda.

För att vara med ska man vara mellan 12-18 år och bo i Hälsingland. Den första rep-helgen är i oktober varje år. – I början var vi väldigt många, och gruppen var inte så tight. Det är nu på slutet som det verkligen har varit jätteroligt, berättar en deltagare.

Sedan 2006 avslutas läsåret med att framföra en föreställning som jobbats fram under året. Innan dess gjorde spel- och sångverkstan konserter, skivinspelningar och skolturnéer. Mycket av innehållet i Hälsinge Låtverkstads föreställningar kommer från deltagarnas egna idéer och funderingar.

– Vi tar hjälp av duktiga regissörer och manusförfattare, som Maya Lindh detta år, som tillsammans med låtverkstans ledare skapar en unik föreställning med musik, dans och teater, berättar Staffan Jonsson.

 

2022 firade Hälsinge Låtverkstad 20-årsjubileum med en pangföreställning om musik, miljö, livet och vad vi är beredda att offra för att bli bäst i kommunen. Manus och regi av Maya Lindh.

Föreställningen ”The Devil went down to Holmsveden” spelades 21-23 juni i Järvsö och i Hudiksvall. I handlingen får vi följa fyra ungdomar som är på väg till Westerndagen i Holmsveden för att spela med Hälsinge Låtverkstad.

 

» Alla var jättetrevliga och inspirerade mig till att komma in i musiken igen. Jag har aldrig haft den typen av gemenskap förut. «

» Mycket kompisar och mycket bättre självförtroende. Jag kan prata med större grupper nu jämfört med förr. «

Deltagares röster från utvärderingen 2022.

 

 

Text: Ulrika Vedholm

Läs mer

Hälsinge Låtverkstad

Hälsinge Låtverkstad är navet i folkmusikens Hälsingland. Vi låter ungdomar utveckla nya musikaliska uttryckssätt där traditionen inte sätter gränser utan bjuder på nya möjligheter.

Hälsinge Låtverkstad