Skip to main content

– Jag får energi av att hjälpa andra

Uppdaterad:

Yordanos Ghebre är cirkelledare och kontaktperson i Eritreanska ortodoxa kyrkan och Eritreanska kvinnoföreningen i Bilda Öst. Hon är en förebild för många eritreanska kvinnor och en eldsjäl som brinner för varje individs utveckling.

Hon är en av tre nominerade till Bildas folkbildningspris för hennes insatser som cirkelledare och hennes förmåga att inspirera och uppmuntra andra kvinnor till ideellt engagemang i församling, förening och samhälle. Yordanos har lett cirklar för bland annat nyanlända och personer som inte haft balans mellan det religiösa livet och det vardagliga livet. Under pandemin har hon haft en avgörande betydelse för att digitalisera folkbildningsverksamheten i församlingen och gjort den tillgänglig för många utsatta grupper.

Hjälper att skapa balans i livet

Drivkraften får hon av att få träffa så mycket människor och se att hon gör skillnad i deras liv och utveckling. Hon uppskattar att hon får så mycket tillbaka, att studiecirklarna ger både deltagarna men även henne så mycket kunskap om människor och människors utsatthet.

– Jag får energi av att hjälpa andra. Jag har blivit självlärd människobeteendevetare, jag har ingen utbildning i det men jag har lärt mig anpassa mig efter olika behov. Jag har fått mycket kunskap genom alla möten. Min kunskap som jag fått är mitt bästa minne från tiden som cirkelledare. Jag har verkligen lärt mig att läsa människor, säger Yordanos.

Vänskap, utveckling och anpassning i samhället

Folkbildningen betyder mycket för Yordanos som menar att studiecirklarna utvecklar individer och deras självförtroende.

– Att få dem att inse att ”du har förmågan”, att förstärka deras självförtroende så de vågar dela med sig. Vissa tänker att man bara kan få kunskap genom skola och betyg. Men man kan också väcka sin dolda kunskap, sin inre kunskap man har inom sig, säger hon.

För även fast studiecirklarna inte ger betyg ger de ovärderliga kunskaper.

– Det ger möjlighet att utveckla sig, att dela med sig. Vänskap, frivillig och personlig utveckling, en anpassning i samhället och ett självbestämmande i samhället. Det är lätt fast man lär sig och man kan göra stor skillnad. Folkbildning för mig är att dela erfarenheter och en möjlighet för personlig utveckling, säger Yordanos.

Att vara cirkelledare är bra, det är viktigt att någon håller reda på tiden och ser till att alla får komma till tals, men att vara en ledargestalt är inget som Yordanos identifierar sig med.

– Alla är ledare i gruppen, men någon behöver ju strukturera och hålla koll på tiden. Någon måste avgränsa. Men det är samma delaktighet, alla får säga sitt, säger hon.

Tack för möjligheten att utveckla

Avslutningsvis vill Yordanos tacka Bilda som gett möjligheten att utveckla både henne och andra kvinnor i hennes studiecirklar.

– Nomineringen har gett mig stor kraft. Både i samarbetet och att utveckla mig själv och utveckla andra. Att kunna visa de här kvinnorna att allt är möjligt och att den möjligheten måste de kunna se. Jag har bra saker framför mig som jag ska arbeta på i samarbetet med Bilda, avslutar Yodanos.