Skip to main content

Studiecirkel om hållbar ekonomi

Uppdaterad:

Har du koll på din ekonomi? Många får en klump i magen över den frågan. Kanske du också? I så fall ska du göra vår studiecirkel i hållbar ekonomi!

”Hållbar ekonomi – för en privatekonomi och planet i balans” är ett studiematerial för dig som vill få bättre koll på din ekonomi, börja investera och göra mer medvetna och hållbara val. Studiecirkeln består av fyra träffar, där du tillsammans med de övriga i gruppen lär er mer om hållbar ekonomi och stöttar och hjälper varandra.

När cirkeln är klar har du fått bättre koll på din ekonomi, sett över dina ekonomiska beteenden och har börjat spara/investera hållbart.

Studiecirkeln var fantastisk! Dels för att jag fick kunskap om saker som jag trodde var lite för komplicerade, som fonder och aktier. Men också för att det på ett smidigt sätt fick mig att få tummen ur att styra upp mitt sparande. Sen var det ju himla trevligt också!

Hanna Eklund, tidigare deltagare i en studiecirkel i hållbar ekonomi

 

Innehåll

Studiecirkelns fyra träffar har följande teman:

  1. Din relation till ekonomi och pengar
  2. Skaffa överblick
  3. Våga investera
  4. Få en hållbar ekonomi

På varje träff lyssnar ni på ett utvalt avsnitt av en ekonomi-podd och diskuterar olika frågeställningar. Ni kommer också göra olika övningar och uppgifter.

Till er hjälp finns en studieguide med förslag på upplägg, diskussionsfrågor och fördjupningsmaterial. Se den som ett stöd och förslag, men ni är självklart fria att forma er studiecirkel precis som ni själva vill – det är det som är grejen med folkbildning!

Hör Hanna Franck-Larsson, författare till materialet, berätta mer om hållbar ekonomi i podden Ekonomi PÅ RIKTIGT med Charlie & Mathias.

Gör så här

Starta en studiecirkel tillsammans med några andra, genom att höra av dig till till oss på Bilda (se kontaktuppgifter på denna sida). Då får ni tillgång till studieguiden och kan köra igång er cirkel. Har du redan en studiecirkel hos oss kan du höra av dig till din befintliga kontaktperson hos oss.

En i gruppen blir cirkelledare som rapporterar in närvaro till oss på Bilda och har lite extra ansvar för att ni får bra samtal där alla kommer till tals. Som ledare ska du göra våran grundkurs för cirkelledare, du kan läsa mer om den här.

Vadå hållbar ekonomi?

Att få en mer hållbar ekonomi, handlar i detta fall om:

  • Personlig hållbarhet: genom att inte leva över dina tillgångar, kan du minska stress och psykisk ohälsa, som ofta är en följd av ett ohållbart ekonomiskt beteende.
  • Miljö- och klimatmässig hållbarhet: Vi lever i en kritisk tid, med ett klimathot som kommer att påverka oss i många år framöver. Att tänka miljö- och klimatmässigt hållbart handlar om att både minska vårt avtryck på vår planet, genom att konsumera färre saker. Men också att öka vår positiva påverkan, genom att till exempel investera i mer hållbara företag och fonder.

Mer om materialet

Detta material är framtaget av Bilda Öst och Hanna Franck-Larsson, erfaren cirkelledare inom hållbar ekonomi och slow fashion. Hanna är utbildad statsvetare, har tidigare arbetat på Regeringskansliet och arbetar nu med humanitärt bistånd. Instagram: @hannafranck

Starta en studiecirkel inom Hållbar ekonomi!

Kontakta din närmaste verksamhetsutvecklare så hjälper vi dig att komma igång. När du startat cirkeln får du tillgång till studiematerialet och en studieguide med tips på upplägg för din cirkel, förslag på diskussionsfrågor och länkar till vidareläsning.

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Svealand

Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.

Bilda Sydväst

Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.

Förbundskansliet

På vårt förbundskansli finns kontaktpersoner som är nationellt ansvariga för vår verksamhet, samt personer som arbetar med andra centrala delar.