Skip to main content

Hälsinge Låtverkstad

Uppdaterad:

Hälsinge Låtverkstad är navet i folkmusikens Hälsingland. Vi låter ungdomar utveckla nya musikaliska uttryckssätt där traditionen inte sätter gränser utan bjuder på nya möjligheter.

 

Det här är Hälsinge Låtverkstad

Du kan vara med om du är mellan 12-18 år och bor i Hälsingland. Den första rep-helgen är i oktober. Vi har sedan 2006 avslutat läsåret med att framföra en föreställning som jobbats fram under året. Innan dess gjorde spel- och sångverkstan konserter, skivinspelningar och skolturnéer. Mycket av innehållet i Hälsinge Låtverkstads föreställningar kommer från deltagarnas egna idéer och funderingar. Vi tar hjälp av duktiga regissörer och manusförfattare som tillsammans med Låtverkstans ledare skapar en unik föreställning med musik, dans och teater.

Ett läsår med Hälsinge Låtverkstad är från oktober – juni. Ansökan till Låtverkstan läsår 24/25 är öppen. Ansök senast 30 september. Har du frågor – kontakta Staffan Jonsson, verksamhetsutvecklare Bilda Mitt.

Sök till:

Spelverkstan

För ungdomar mellan 12 och 18 år, bosatta i Hälsingland.

Alla instrument är välkomna. Du bör ha spelat ditt instrument i minst två-tre år och är bekväm med att undervisningen sker framför allt på gehör. Vi avslutar läsåret med en vecka med repetitioner och föreställningar. Musikalisk ledning av Staffan Jonsson. Tillsammans med sång- och dansverkstan skapar vi en föreställning som slutproduktion. Läs mer!

 

Sångverkstan

För ungdomar mellan 12 och 18 år, bosatta i Hälsingland.

Ingen förkunskap krävs, bara ett stort intresse för sång! Under våren ses vi tre helger och avslutar läsåret som med en vecka med repetitioner och föreställningar. Musikalisk ledning av Molly Andersson och spännande gästlärare. Tillsammans med spel och dansverkstan skapar vi en föreställning som slutproduktion. Läs mer!

 

Dansverkstan

Dansverkstan riktar sig till dig som är mellan 12 och 18 år, bosatta i Hälsingland och älskar att dansa.

Ingen förkunskap krävs, bara ett stort intresse för dans! Under våren ses vi tre helger och avslutar läsåret med en vecka med repetitioner och föreställningar. Dansverkstan leds av Linnea Ramström och spännande gästlärare. Tillsammans med sång- och spelverkstan skapar vi en föreställning som spelas upp i juni. Läs mer!

 

 

 

Om Hälsinge Låtverkstad

Hälsinge Låtverkstad är en folkmusikutbildning för ungdomar mellan 12 och 18 år i Hälsingland.

Ett år med Hälsinge Låtverkstad består av fem kurshelger där man bor och musicerar tillsammans i Järvsö för att utvecklas inom folkmusik och folklig dans. Deltagarna väljer inriktning genom att söka till antingen dans-, spel- eller sångverkstan.

Under läsåret kommer dessa tre grupper att både jobba var för sig och i en enda storgrupp för att förena kraften och energierna som finns i de olika uttryckssätten. Tillsammans gör vi en föreställning som formas utifrån de ungdomar som är med i ensemblen. Låtverkstans pedagoger arrangerar både traditionellt och nytt material och i spelverkstan är alla instrument välkomna. Vi gör egna koreografier, texter och stämmor till både nya och gamla låtar och sånger.

Är du 12-18 år och bara älskar att dansa, spela och sjunga? Då är detta perfekt för dig! Sök till nästa års Hälsinge Låtverkstad! Start i oktober varje år.

”Vi vill ge alla chansen att delta i ett blomstrande musikliv!”

Hälsinge Låtverkstad startades 2002 och drivs i studiecirkelform av Studieförbundet Bilda Mitt i nära samarbete med Hälsinglands Musik- och Kulturskolor, Kultur Gävleborg och Estrad Ljusdal. Hälsinge Låtverkstad firade 20 år 2022 med föreställningen ”The Devil went down to Holmsveden”.

Hälsinge Låtverkstad spelar Delsbo brudmarsch på fiol som utgångsmarsch för brudparet, prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill i Slottskyrkan den 8 juni 2013

Artiklar om Hälsinge Låtverkstad

En pangföreställning
  • Artiklar

En pangföreställning

Ett år med Hälsinge Låtverkstad består av fem kurshelger där ungdomar bor och musicerar tillsammans i Järvsö för att utvecklas inom folkmusik och folklig dans.

Se videon från Hälsinge Låtverkstad 2020