Skip to main content

Hälsinge Låtverkstad

Uppdaterad:

Hälsinge Låtverkstad är navet i folkmusikens Hälsingland. Vi låter ungdomar utveckla nya musikaliska uttryckssätt där traditionen inte sätter gränser utan bjuder på nya möjligheter.

Hälsinge Låtverkstad fyller 20 år 2022 och firar detta med föreställningen ”The Devil went down to Holmsveden”

Hälsinge Låtverkstad firar 20-års jubileum med en pangföreställning om musik, miljö, livet och vad vi är beredda att offra för att bli bäst i kommunen. Manus och regi: Maya Lindh.

Fyra ungdomar är på väg till Westerndagen i Holmsveden för att spela med Hälsinge Låtverkstad. Men en av dom har andra planer; han har hört att om du i fullmånens sken går upp på Djävulsberget just den här natten kan en mystisk ritual göra dig till den bästa och mäktigaste fiolspelaren i mannaminne! Men något i ritualen går snett, och gänget hamnar 200 år tillbaka i tiden, där dom möter cowboysen i Holmsveden och Bergsfolket i skogen.

Vad är det här för en plats? Vem berättar egentligen sanningen om vad som hänt i staden? Och kommer dom komma tillbaks till nutiden för att hinna se Ol’ Dukes Doodling Yodlers?

En föreställning från Hälsinge Låtverkstad om musik, miljö, livet och vad vi är beredda att offra för att bli bäst i kommunen.

Föreställningen spelas dessa datum:

21 juni kl 19.00. Träteatern, Järvsö.

22 juni kl 19.00. Träteatern, Järvsö.

23 juni kl 19.00. Hudiksvalls teater.

Biljetter bokas på www.kulturbiljetter.se eller genom att ringa Stenegårds Världsarvscentrum, tel: 0651-34 00 21. Entré 180 kr, ungdomar under 18 år går gratis (men bör ändå boka biljetter så de får plats).

Hälsinge Låtverkstad

 

Om Hälsinge Låtverkstad

Hälsinge Låtverkstad är en folkmusikutbildning för ungdomar mellan 12 och 18 år i Hälsingland.

Ett år med Hälsinge Låtverkstad består av fem kurshelger där man bor och musicerar tillsammans i Järvsö för att utvecklas inom folkmusik och folklig dans. Deltagarna väljer inriktning genom att söka till antingen dans-, spel- eller sångverkstan.

Under läsåret kommer dessa tre grupper att både jobba var för sig och i en enda storgrupp för att förena kraften och energierna som finns i de olika uttryckssätten. Tillsammans gör vi en föreställning som formas utifrån de ungdomar som är med i ensemblen. Låtverkstans pedagoger arrangerar både traditionellt och nytt material och i spelverkstan är alla instrument välkomna. Vi gör egna koreografier, texter och stämmor till både nya och gamla låtar och sånger.

Är du 12-18 år och bara älskar att dansa, spela och sjunga? Då är detta perfekt för dig! Sök till nästa års Hälsinge Låtverkstad! Start i oktober varje år.

”Vi vill ge alla chansen att delta i ett blomstrande musikliv!”

Hälsinge Låtverkstad startades 2002 och drivs i studiecirkelform av Studieförbundet Bilda Mitt i nära samarbete med Hälsinglands Musik- och Kulturskolor, Kultur Gävleborg och Estrad Ljusdal.

Se videon från Hälsinge Låtverkstad 2020