Skip to main content

Hälsinge Låtverkstad

Uppdaterad:

Hälsinge Låtverkstad är navet i folkmusikens Hälsingland. Vi låter ungdomar utveckla nya musikaliska uttryckssätt där traditionen inte sätter gränser utan bjuder på nya möjligheter.

Det här är Hälsinge Låtverkstad

Du kan vara med om du är mellan 12-18 år och bor i Hälsingland. Den första rep-helgen är i oktober. Vi har sedan 2006 avslutat läsåret med att framföra en föreställning som jobbats fram under året. Innan dess gjorde spel- och sångverkstan konserter, skivinspelningar och skolturnéer. Mycket av innehållet i Hälsinge Låtverkstads föreställningar kommer från deltagarnas egna idéer och funderingar. Vi tar hjälp av duktiga regissörer och manusförfattare som tillsammans med Låtverkstans ledare skapar en unik föreställning med musik, dans och teater.

Ett läsår med Hälsinge Låtverkstad är från oktober – juni. Ansök senast 30 september. Har du frågor – kontakta Staffan Jonsson, verksamhetsutvecklare Bilda Mitt.

Föreställningen 2024 – Den superhemliga historien

 

Följ med på en klassresa där alla frågor om historien och sanningen ställs på ända i Hälsinge Låtverkstads nya föreställning – Den superhemliga historien!

Manus: Maya Lindh och Molly Andersson. Regi: Maya Lindh

Föreställningen spelas:

  • 18 juni 2024 kl 19.00. Träteatern, Stenegård, Järvsö.
  • 19 juni 2024 kl 19.00. Träteatern, Stenegård, Järvsö.

Biljetter:
Entré 180 kr. Ungdomar under 18 år går gratis (men bör boka biljetter så de får plats). Biljetter bokas på Kulturbiljetter.se eller genom att ringa Stenegårds Besökscentrum, telefon: 0651-34 00 21

Handling – Den superhemliga historien

Två släkter, båda lika i värdighet. I Hälsingland där vår saga tar sin plats.

I Den superhemliga historien får vi följa med klass 8b på en klassresa till Gnarps kulturhistoriska museum. En resa som ska förändra allt. Vem vågar gå i dess mörka katakomber och vem vågar öppna dörren till Det superhemliga arkivet? När mörkret faller vaknar magin till liv. Historiens röster börjar plötsligt tala. Historiens sånger börjar spelas och historiens hemligheter kryper fram.

De två familjerna som svurit fiendskap sedan hundratals år tvingas samarbeta för att sanningen om de båda ska komma fram – men vad gör man med en ny sanning när den gamla satt så skönt? Den superhemliga historien är en berättelse där alla frågor om historien och sanningen ställs på sin spets. Vad säger våra förfäders historia om oss? Vems namn står på låtarna och vem höll egentligen i kniven? Vem blir förevigad och vem blir glömd? Spelar det någon roll vilka som kom före, eller karvar vi alla vårt eget öde?

 

Årets föreställning från Hälsinge Låtverkstad och Studieförbundet Bilda i samarbete med FolkYou, Region Gävleborg, Hälsinglands musik- och kulturskolor och Länsförsäkringar Gävleborg.

Om Hälsinge Låtverkstad

Hälsinge Låtverkstad är en folkmusikutbildning för ungdomar mellan 12 och 18 år i Hälsingland.

Ett år med Hälsinge Låtverkstad består av fem kurshelger där man bor och musicerar tillsammans i Järvsö för att utvecklas inom folkmusik och folklig dans. Deltagarna väljer inriktning genom att söka till antingen dans-, spel- eller sångverkstan.

Under läsåret kommer dessa tre grupper att både jobba var för sig och i en enda storgrupp för att förena kraften och energierna som finns i de olika uttryckssätten. Tillsammans gör vi en föreställning som formas utifrån de ungdomar som är med i ensemblen. Låtverkstans pedagoger arrangerar både traditionellt och nytt material och i spelverkstan är alla instrument välkomna. Vi gör egna koreografier, texter och stämmor till både nya och gamla låtar och sånger.

Är du 12-18 år och bara älskar att dansa, spela och sjunga? Då är detta perfekt för dig! Sök till nästa års Hälsinge Låtverkstad! Start i oktober varje år.

”Vi vill ge alla chansen att delta i ett blomstrande musikliv!”

Hälsinge Låtverkstad startades 2002 och drivs i studiecirkelform av Studieförbundet Bilda Mitt i nära samarbete med Hälsinglands Musik- och Kulturskolor, Kultur Gävleborg, FolkYou och Länsförsäkringar Gävleborg. Hälsinge Låtverkstad firade 20 år 2022 med föreställningen ”The Devil went down to Holmsveden”.

Läs om våra tre olika inriktningar i Hälsinge Låtverkstad

Hälsinge Låtverkstad har tre olika inriktningar som jobbar mot ett och samma mål. Vi avslutar läsåret med att framföra en härlig föreställning som alla tillsammans är med och skapar!

Spelverkstan

För ungdomar mellan 12 och 18 år, bosatta i Hälsingland.

Alla instrument är välkomna. Du bör ha spelat ditt instrument i minst två-tre år och är bekväm med att undervisningen sker framför allt på gehör. Vi avslutar läsåret med en vecka med repetitioner och föreställningar. Musikalisk ledning av Staffan Jonsson. Tillsammans med sång- och dansverkstan skapar vi en föreställning som slutproduktion. Läs mer!

Sångverkstan

För ungdomar mellan 12 och 18 år, bosatta i Hälsingland.

Ingen förkunskap krävs, bara ett stort intresse för sång! Under våren ses vi tre helger och avslutar läsåret som med en vecka med repetitioner och föreställningar. Musikalisk ledning av Molly Andersson och spännande gästlärare. Tillsammans med spel och dansverkstan skapar vi en föreställning som slutproduktion. Läs mer!

Dansverkstan

Dansverkstan riktar sig till dig som är mellan 12 och 18 år, bosatta i Hälsingland och älskar att dansa.

Ingen förkunskap krävs, bara ett stort intresse för dans! Under våren ses vi tre helger och avslutar läsåret med en vecka med repetitioner och föreställningar. Dansverkstan leds av Linnea Ramström och spännande gästlärare. Tillsammans med sång- och spelverkstan skapar vi en föreställning som spelas upp i juni. Läs mer!

Hälsinge Låtverkstad spelar Delsbo brudmarsch på fiol som utgångsmarsch för brudparet, prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill i Slottskyrkan den 8 juni 2013

Artiklar om Hälsinge Låtverkstad

En pangföreställning
  • Artiklar

En pangföreställning

Ett år med Hälsinge Låtverkstad består av fem kurshelger där ungdomar bor och musicerar tillsammans i Järvsö för att utvecklas inom folkmusik och folklig dans.

Se videon från Hälsinge Låtverkstad 2020