Skip to main content

Kyrkan och #metoo

Uppdaterad:

Ett studiematerial som dels vill lyfta vad #metoo-rörelsen står för och vilka frågor som fortfarande är aktuella men även belysa hur vi kan arbeta med dessa frågor i kristna sammanhang.  

Hösten 2017 kommer för många alltid förknippas med hur #metoo blev ett begrepp som skakade om västvärlden. För en del förändrades livet i grunden. I efterhand talar man om #metoo som början på en rörelse mot en ökad jämställdhet. Det finns ett före och ett efter #metoo hösten 2017. Samtalsmaterialet Kyrkan och #metoo har som syfte dels att lyfta vad #metoo-rörelsen står för och vilka frågor som fortfarande är aktuella, dels att belysa hur vi kan arbeta med dessa frågor i kristna sammanhang.  

För vem passar materialet?

Organisationer/föreningar/församlingar som vilar på kristen grund och som vill bearbeta #metoo utifrån ett kristet perspektiv. Materialet innehåller fyra träffar och en hel del extra läsning för den som vill fördjupa sig i ämnet. 

Innehåll 

  1. Vad är #metoo? En genomgång av bakgrund och varför rörelsen fick sådant genomslag.
  2. Varför ska kyrkan bry sig? Under detta tillfälle får vi chans att både se inåt men även se hur vi kan göra skillnad i samhället i detta ämne.
  3. ”Det förlorade paradiset” om att vi behöver se vad som är trasigt för att skapa rum för helande.
  4. Försoning som leder till någonting nytt. I det här kapitlet får vi med försoningens hjälp samtala om att hitta nya vägar fram.

Provläs materialet

Du nedan ladda ner den första delen av materialet för att få möjlighet att provläsa och se om det kan fungera i ditt sammanhang. Önskas hela materialet, kontakta oss på Bilda så hjälper vi dig vidare!

Sagt om materialet

Detta är ett viktigt och välkommet material för alla församlingar som vill vara redskap för Guds mission, vara salt och ljus. Här ges konkret samtalshjälp i det nödvändiga arbetet för att skapa rum för försoning.”

– Sofia Camnerin, Generalsekreterare Sveriges Kristna Råd 

”Att våga prata om sexuella övergrepp och osunda strukturer är svårt, ännu svårare är det kanske när det sker i kyrkan eftersom vi verkligen önskar att kyrkan skulle vara fri från det. Bildas material är välskrivet och tydligt förankrat i Bibeln. Här får vi hjälpa varandra att säga sanningen, att reflektera över försoning och förlåtelse, att se på mönster och strukturer som vi både kan vara delaktiga i och offer för. Jag hoppas att materialet ska hjälpa oss i kyrkan att våga möta dessa frågor och få hopp för vägen vidare.” 

– Linalie Newman, Missionsdirektor på Evangeliska Frikyrkan  

”#Metoo var förhoppningsvis en väckarklocka för samhället. Vi blev påminda om att inga rum egentligen är garanterat trygga och att berättelser om övergrepp finns överallt – även inom kyrkan. Det kan vara både svårt och smärtsamt att ta i frågor om strukturer och kulturer som skapar förutsättningar för att övergrepp ska ske men vi har inte råd att inte göra det. ”Kyrkan och #metoo” är ett väldigt bra material för styrelsen, ledargruppen eller någon annan som inte bara vill trycka på snooze utan faktiskt bli väckt av klockan och se till att den inte behövs igen.” 

– Henric Götefeldt, Samordnare projektplan fred, jämställdhet, klimat, Equmeniakyrkan

När #metoo brakade loss så jag blev en av dessa 62 000 som lade #metoo till min text och lät den bli viral. När vi kvinnor tog allt vårt mod och knöt våra nävar i luften i protest och upprop, då kändes det som jag fick ny frisk luft i mina lungor. Att inse allt från det subtilaste lilla tafsandet, dickpicks och det grövsta övergreppet har gått som en tråd genom mitt liv och jag var inte ensam. Vi är många! Att detta #metoomaterial nu kommer välkomnar jag varmt. Det är dags att vi i kyrkan gör vår del till att bidra till ett bättre klimat för var och en av oss. Vi behöver ta ansvar innan saker och ting händer. Jag skulle vilja sticka ut hakan och säga, tänk om vi gör denna obligatorisk i varje kyrka för varje deltagare? Vi kan ju helt enkelt bara se det som en uppdaterad kurs i medmänsklighet och sunt förnuft. ”

– Nina Eriksson, LP Verksamheten 

Detta gedigna samtalsmaterial erbjuder redskap och vägledning till organisationer och församlingar som vill arbeta förebyggande i svåra, men i allra högsta grad aktuella, frågor. Vad kan vi göra för att vår gemenskap ska präglas av trygghet, öppenhet och upprättelse? Hur kan vi agera så att vi lär oss av historien, inte upprepar den? I detta material ges ett underlag för livsviktiga samtal som varje styrelse och församlingsledning borde prioritera. 

– Ellen Hemström, Föreståndare Filadelfiakyrkan Örebro  

”Äntligen får vi ett viktigt bidrag till samtalet om metoo och kyrkans roll. Vi vet att kyrkan inte är en fredad zon utan att det dessvärre sker övergrepp också i kyrkliga miljöer. De som drabbas behöver inte vår tystnad eller likgiltighet, de behöver stöd och vi alla kurage att stå upp för den som drabbas av orättvisa eller skadliga beteenden. Låt oss som ledare i församlingar och samfund fördjupa förståelsen för dessa frågor.”

 

– Kjell Larsson, fd Missionsföreståndare Alliansmissionen

 

Ibland är det så att barriär för dialog uppstår när vi inte vet hur vi kan prata om det svåra. Vad är okej att säga och hur kan jag formulera mig? Vart ska jag börja och hur kan jag vara säker på att du kommer att ta emot mina ord? Ibland behöver vi hjälp med terminologi och ord som förenar oss i ett språk som bär dialogen framåt. Metoo blev ett sånt ord och nu är det dags för kyrkan att ta ett nästa steg i samtalet. I detta material hjälper Bilda oss med just detta. Vi får ett verktyg och ett språk som öppnar upp för samtal och reflektion som kan leda till förlåtelse, förståelse, upprättelse och kanske även försoning. Vi läser i materialet att; ”När kyrkan är tyst rörande den här typen av frågor, är vi med och underbygger den kultur som får människor att fara illa.” Så låt oss inte vara tysta mer. Låt oss höja vår kompetens och låta våra hjärtan beröras av nöden som är så stor och som finns även innanför våra väggar. Låt oss finna ett språk och låt oss starta en dialog. Låt oss agera för att de förtryckta ska få frihet och kärlekens väg ska bli synlig. Om det går att prata om det så går det att hantera det.”

 

– Christine Viklund, Verksamhetsansvarig Pingst Omsorg

Intervju

Se en intervju med Josefin Lennartsson som berättar mer ingående om materialet.

Kontakta oss!

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).

Bilda Svealand

Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.

Bilda Sydöst

Östergötlands län, Jönkö­pings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.

Bilda Sydväst

Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.

Anneli Bergsviker

Verksamhetsutvecklare folkbildning i frikyrkorna. Verksamhetsområde Sjuhärad och Skaraborg.