Skip to main content

Bildas cirkelledarresa

Som cirkelledare i Bilda får du ägna dig åt din passion samtidigt som du utvecklar din ledarskapsförmåga. Du får inspirera andra och träffa fler som delar din passion! Vi ger dig utbildning och stöd på hela din cirkelledarresa att du kan hjälpa andra utvecklas. 

Introduktionssamtal

Som cirkelledare i Bilda får du ägna dig åt din passion samtidigt som du utvecklar din ledarskapsförmåga. Du får inspirera andra och träffa fler som delar din passion! Vi ger dig utbildning och stöd på hela din cirkelledarresa att du kan hjälpa andra utvecklas. 

Introduktionssamtalet kan ske fysiskt, på telefon, eller i grupp med andra cirkelledare.

01-bg
Bildas grundutbildning för cirkelledare

Fortsätt sen din resa som cirkelledare med en introduktion till folkbildning och ta med dig idéer för att främja delaktighet i din grupp. Bildas grundutbildning för cirkelledare” är till för att på ett enkelt sätt introducera dig som cirkelledare till folkbildningen, och hur den är en grundpelare i vår demokrati. Du får också med dig pedagogiska tips och trix! 

Bildas grundutbildning för cirkelledare är en e-utbildning som du genomför själv på dator eller i mobilen. Den tar ca 40 min. 

02-bg
Bildas fortsättningsutbildning för cirkelledare

Sen är det dags att möta andra cirkelledare i en inspirerande djupdykning! I Bildas fortsättningsutbildning för cirkelledareutvecklas du i din roll, lär dig folkbildningens pedagogik och metoder, förstår mer om gruppens processer, och får stöd i hur du kan förebygga konflikter och diskriminering. Den här utbildningen passar alla cirkelledare i Bilda oavsett vilken typ av verksamhet du är aktiv i. 

Bildas fortsättningsutbildning för cirkelledare genomförs i grupp fysiskt eller på distans. Välj mellan en längre och en kortare version. 6h/2,5h inkl. paus.

03-bg
Bildas fördjupningsutbildningar

Bilda erbjuder flera fördjupningsutbildningar för dig som är cirkelledare, förtroendevald, körledare, scoutledare eller aktiv i en förening eller församling. Vi har utbildningar inom ämnen som föreningsteknik, konflikthantering, psykisk ohälsa hos unga, scout och mycket mer. Vi håller utbildningar på distans, fysiskt i Bildas egna lokaler, och i samarbete med de föreningar och församlingar vi samverkar med. Prata med din Bilda-kontakt så får du veta mer om hur vi kan samverka. 

Bildas fördjupningsutbildningar genomförs i grupp – fysiskt eller på distans.

04-bg
Här kan du läsa mer om Bildas fördjupningsutbildningar för cirkelledare

Ansvar som cirkelledare

Som cirkelledare i Bilda har du ansvar för att förutsättningarna för att deltagarna ska kunna vara delaktiga och lära är så goda som möjligt.

Leda cirkeln tillsammans med deltagarna

Det speciella med att vara studiecirkelledare är att du är ledare i och inte för gruppen. En studiecirkel bygger på delaktighet. Ni lär tillsammans genom att dela kunskaper, tankar och erfarenheter. Som cirkelledare har du ett särskilt ansvar för att förutsättningarna för att deltagarna ska kunna vara delaktiga och lära är så goda som möjligt.

Vara kontaktperson mot Bilda

Du är gruppens kontaktperson gentemot Bilda.

Rapportera in närvaro

För att vi ska kunna stötta er med resurser, lokaler, material, tips och annat, behöver ni rapportera in närvaro till oss. Det gör ni genom att fylla i en närvarolista i Bildas e-tjänst. Oavsett hur du vill göra hjälper din verksamhetsutvecklare dig att komma igång!

Läs mer om rapportering här.

Alla cirkelledare ska genomgå grundutbildning

Alla våra cirkelledare ska göra en grundutbildning, som en del i din introduktion till cirkelledaruppdraget. Den innehåller information om vad det innebär att vara cirkelledare, vad folkbildning är, vilka förväntningar vi har på dig och hur Bilda kan stötta dig som ledare och er studiecirkel. Utbildningen tar ca 40-50 minuter att göra.

Läs mer om grundutbildningen här.

Har du frågor eller vill bli cirkelledare? Hör av dig!

Är du eller vill du bli cirkelledare? Hör av dig till någon av våra regionala kontaktpersoner. Välj den region som är närmast där du bor

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).

Bilda Svealand

Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.

Bilda Sydöst

Östergötlands län, Jönkö­pings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.

Mats Joelsson

Verksamhetsutvecklare Ledarutveckling, Verksamhetsutvecklare inom Bildning och kultur i frikyrkorna

Bilda Sydväst

Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.

Viola Angervall

Verksamhetsutvecklare folkbildning i frikyrkorna. Verksamhetsområde Halland och Göteborg med kranskommuner.

Mer information

Vad är folkbildning?

Folkbildning är det som uppstår när människor lär tillsammans och av varandra. I över hundra år har människor i Sverige frivilligt samlats för att på egna villkor tillsammans studera, ta del av före läsningar, delta i kulturprojekt med mera.

Läs mer om folkbildning

Verktyg och förmåner för cirkelledare

Som cirkelledare får du tillgång till vårt enorma nätverk, materialbibliotek och digitala verktyg. Allt för att förutsättningarna i er grupp ska bli så bra som möjligt.

Förmåner för cirkelledare