Skip to main content

Vi och de andra

Uppdaterad:

Välkommen till studiematerialet Vi och de andra – En serie filmer om grannar som lever i olika världar.

I filmerna ”Vi och de andra” tar de svenska författarna Stefan Foconi och Tomas Andersson med oss i möten med personer de har lärt känna i Israel och Palestina.

De tre kvinnor och en man som vi träffar befinner sig alla mitt i livet. De berättar om sin vardag med familj och arbete, om sina rötter och om tankar inför framtiden.

De skulle kunna ses som ”vanliga” eller ”typiska” i sitt sammanhang, men representerar naturligtvis ingen annan än sig själva.

När Wala, Sally, Shahar och Avigal berättar om sina liv utgår de alla från sitt eget ”vi”, där de själva är hemma. Utifrån detta ”vi” betraktar de sin nära omvärld. Från sitt eget ”vi” orienterar de sig i livet och reflekterar kring möjligheter och utmaningar i sina liv. Och om hur de ska förhålla sig till ”de andra”.

I mötet med dessa personer får vi en inblick i ”det vanliga livet” i ett område som vi ofta möter i dramatiska nyhetsrapporter. Kanske ger det oss en möjlighet att lite bättre förstå deras liv, deras perspektiv och sätt att tänka.

Mötet med dem öppnar också för tankar om vad vi själva betraktar som ”vi och de andra”. Vad är mitt ”vi” som jag orienterar mig utifrån? Vilka är mina rötter, mina förutsättningar och utmaningar? Och vilka är ”de andra”?

Filmerna ingår i ett digitalt studiematerial. Kontakta någon av kontaktpersonerna nedan om du vill använda materialet i en studiecirkel.

 

Kontaktpersoner

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.

Bilda Svealand

Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.

Bilda Sydöst

Östergötlands län, Jönkö­pings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.

Eva Danielsson

Verksamhetsutvecklare Samhälle, Möten i Jerusalem, projektledare Bilda Gårdshuset Norrliden

Bilda Sydväst

Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.