Skip to main content

Fred, ovisshet och beredskap

Många av oss upplever nu oro, stress, sorg och en känsla av otillräcklighet med anledning av kriget i Ukraina. Demokrati, yttrandefrihet och möten mellan människor är grundstenar i den fria och frivilliga folkbildningen. Nedan har vi listat material, metoder, initiativ och poddar som vi hoppas ska stötta och inspirera dig.

Vi tror att det bästa att bemöta oro med är samtal och tillsammans kan vi göra skillnad. Att samtala i grupp kan hjälpa dig att hantera dina oro. Att engagera dig i din församling, starta en volontärgrupp, stötta en hjälporganisation och få verktyg i hur du kan göra skillnad, kan hjälpa både dig och andra.

Bland Bildas medlemsorganisationer och samverkansparter finns en bred kunskap, stora nätverk och hjärta både inom etablering i det svenska samhället men också när människor befinner sig i akutfasen. Nedan har vi listat några exempel.

Kristna Fredsrörelsen: Fred i våra händer

Utbildningsmaterial med övnings tips men även workshop-upplägg för ickevåld och konflikthantering av Kristna Fredsrörelsen.

Fred i våra händer

Kristna Fredsrörelsen: Fredligt + ledarhandledning

Tidning om fred och ickevåld som riktar sig till 10-12 åringar. Till tidningen finns en ledarhandledningen.

Fredligt + ledarhandledning

PMU: Church and Peace

PMU has published a book about Church and Peace, hoping it will serve as a base for further dialogues and to inspire faith-based organizations to get more involved with peacebuilding.

Church and Peace
Illustration duva

Intresserad av att veta mer? Hör av dig!

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.

Bilda Sydöst

Östergötlands län, Jönkö­pings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.

Bilda Sydväst

Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.

Bilda Svealand

Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.