Skip to main content

Samtalsguide till boken 24 dagar till ett nytt liv

Uppdaterad:

I en tid när samhällsdiskussionen lätt blir polariserad och högljudd känns det extra viktigt med demokratiska samtal. Den här samtalsguiden syftar till att skapa diskussioner om sånt som berör alla som växer och utvecklas. Det handlar om uppbrott och om utmaningar.

24 dagar till ett nytt liv är en bok om resan mellan barn och vuxen, från en punkt till en annan. Det handlar om uppbrott. Om att vara tonåring. Om moral, religion, demokrati, familj, normer, oro och om längtan efter en trygg tillvaro.

Samtalsguiden till boken har tagits fram av ungdomar som bott i Sverige i hela sitt liv och av unga som flytt. I medmänskliga samtal har de läst kapitel efter kapitel och sett likheter och skillnader, funderat över livet här och över storpolitiska spel som får konsekvenser för enskilda, men också för vardagslivet – det som berör oss alla här och nu.

– Det är som ett datorspel, säger en av killarna i boken. Man måste upp en nivå hela tiden. Ta varje utmaning. Allt står på spel, men det finns ingen väg tillbaka.

Materialet vänder sig till skolor och samtalsgrupper/cirklar som vill resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar och det lämpar sig för både högstadiets och gymnasieskolans/folkhögskolans eller språkintroduktionens undervisning i religion, svenska och samhällsvetenskap.

Om boken 24 dagar till ett nytt liv

Aboozar och hans fyra vänner kan inte stanna i Iran. De och deras familjer har levt som flyktingar från Afghanistan länge och som tonårskille blir det allt farligare att stanna. Risken är att man rekryteras till styrkorna som kämpar mot IS i Syrien eller att man blir tagen av polisen och deporterad till Afghanistan – ett land som under 30 års tid varit belägrat av talibaner och nu också IS. I Iran finns ingen framtid, inget hopp. Trots riskerna ger de sig av. De vet inte vart, men just nu går flyktvägarna till Europa och de följer med i dem – bort från en tillvaro i Iran där de inte har några rättigheter.

Boken och samtalsguiden har tagits fram i samverkan med Songlines. Songlines vill att ungdomar som flytt ska känna sig välkomna och få möjligheten att uttrycka sig med kultur och musik. Läs mer om Songlines på www.songlines.se

Boken kan beställas från Vombat förlag