Skip to main content

Ickevåld

Ickevåld är att skapa den värld vi vill se - mot- och utan våld! Vi tror på en kamp där mål och medel går ihop – där vi gör motstånd mot våld, förtryck och orättvisor med metoder som är ickevåldsliga, inkluderande och rättvisa! För fred, frihet från våld och hållbara sätt att leva!

Ickevåld 2020 är starten på en återkommande mötesplats för aktivister, forskare och rörelser som väljer att stå upp, stå emot & ställa om.

Ickevåld 2020 21-22 november, anordnades på grund av covid-19 som ett digitalt arrangemang, av Studieförbundet Bilda, Kristna fredsrörelsen och Another Development Foundation i samverkan med Rättighetscentrum Västerbotten, Såhkie Umeå sameförening, Várdduo – Centrum för samisk forskning och Statsvetenskapliga institutionen vid Umeå universitet. Arrangemanget genomfördes med stöd av Umeå kommun och Stiftelsen för ickevåld.

Ta del av Ickevåld 2020 i efterhand

Två programpunkter finns att ta del av i efterhand:

Ickevåld – Kampen mot förtryck med fredliga och frihetliga medel.

En föreläsning med Stellan Vinthagen som är professor professor i sociologi och forskaraktivist, samt ordförande för fakulteten Nonviolent Direct Action and Civil Resistance på University of Massachusetts. Och dialog med Isatou Aysha Jones, entreprenör, föreläsare & initiativtagare till Black lives matter Sweden, Rose tjejjour & My sister’s keeper foundation.

Sápmi – Motstånd och ickevåld

En temakväll med fokus ickevåld och motstånd i Sápmi. Ett motstånd mot kolonialism där kulturen spelar en central roll. Kvällen innehöll estradpoesi av Rönn-Lisa Zakrisson från Kiruna, texterna berör ämnen som kolonialismen, gruvindustrin, kärlek, queerhet och naturen. Och panelsamtal – Samisk kamp och ickevåld med deltagare:

  • Moderator: Ingvar Rönnbäck, Grundare av Another Development Foundation
  • Lisa Omma, renägare, Vapstens sameby
  • Henrik Blind, Gruppledare för Miljöpartiet i Jokkmokk
  • Matti Blind-Berg, ordförande i Girjas sameby
  • Kristina Sehlin MacNeill, Forskare vid Várdduo – Centrum för samisk forskning vid Umeå universitet
  • Sandra Eriksson, Ickevåldstränare med erfarenhet av arbete med människorättsförsvarare för landrättigheter i ursprungsbefolkning, Kristna Fredsrörelsen.

_____________

På väg mot Ickevåld 2021

Ickevåld 2021 hålls preliminärt i november 2021.

Mer information kommer via denna sida och Ickevålds olika kanaler:

Hemsida: www.ickevåld.nu
Instagram: @ickevald
Facebook: www.facebook.com/ickevaldsforum

Till dess erbjuds ett flertal olika möjligheter till fördjupning.

Se nedan för inbjudningar till aktuella studiecirklar och arrangemang!