Skip to main content
Religion och tro

Folkbildning i katolska kyrkan

En bärande vision för vår samverkan med Stockholms katolska stift är att skapa mötesplatser och identitetsstärkande verksamhet för församlingsmedlemmar runt om i Sverige. Vi bidrar med ledarutbildningar och tar fram olika slags studiematerial och pedagogiska redskap för att förmedla tro, men också i frågor som rör förhållandet mellan kyrka och samhälle.

Folkbildning i katolska kyrkan

Ett stöd för församlingar

Våra verksamhetsutvecklare har själva erfarenhet av kyrklig verksamhet. Tillsammans med församlingar och stiftet tillför de folkbildningens metoder och pedagogik.

Vi tar fram pedagogiskt material, studieguider och studiematerial, ofta i samarbete med Katolska pedagogiska nämnden. Vi anordnar också utbildningar för cirkelledare av olika slag till exempel kateketer.

Vi kan stödja stiftets församlingar genom att:

 • skräddarsy kurser och utbildningar.
 • bistå med personal som har kyrklig kompetens och kan vara bollplank och möjliggörare.
 • ordna möten för samverkan med andra livstolkningar, traditioner och kulturer.
 • tillhandahålla pedagogiskt material, studieguider och studiematerial.
 • vara en resurs vid konferenser, seminarier, offentliga samtal.
 • vara stöd vid studie- och pilgrimsresor till Israel och Palestina.

Aktuellt

Studiehandledningar till katolsk studiebibel

Ett studiematerial för grupper som vill studera bibeln med katolska kommentarer. Totalt kommer tolv studiehandledningar till Nya Testamentet att skapas.

Läs mer

Biskop Anders om folkbildning

STUDIECIRKEL, KURS OCH EVENEMANG

Lär dig något nytt tillsammans med oss!

Jämställd i kyrkan

Jämställd i kyrkan

Välkommen till ett samtal om jämställdhet och katolska kyrkan. Pehr Thorell och Carin Zetterlund, redaktörer för häftet Jämställd i kyrkan, presenterar materialet och inbjuder deltagarna till samtal.

 • Distans
  Distans
 • Plats
  Zoom
 • Datum
  Kommande
 • Tillfällen
  Måndag 19:00 - 20:30
 • Tillfällen
  1 tillfällen
Läs mer

Kontaktpersoner

Vi har varit med själva! Vi har alla egna erfarenheter inom ämnet, vilket underlättar när vi samarbetar. Det är bara att höra av dig om du undrar något.

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).

Bilda Svealand

Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.

Bilda Sydöst

Östergötlands län, Jönkö­pings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.

Bilda Sydväst

Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.

Projekt och initiativ

Några exempel på verksamhet, ofta skapat tillsammans med andra

Alpha

Alpha

Vi tror på mötet mellan människor och gärna i den lilla gruppen. Där man får tala till punkt, bli lyssnad på och provtänka tillsammans med andra. I en alphakurs ryms detta. Där söker man sig fram, nyfiken på den kristna tron.

 • Distans
  Distans

Bibeläventyret

Vi har ett samarbete med Bibeläventyret kring utbildningstillfällen för Bibeläventyrare. Du som redan idag är Bildaledare har möjlighet att söka ekonomiskt stöd för att gå kursen, hör av dig till Bilda om du vill veta mer om det. Aktuella kurser s...

Bilda för arbete

Vill du vara med och göra skillnad? Vi i Bilda kan tillsammans med din församling eller organisation ge personer som har svårt att få jobb i Sverige bättre möjligheter på arbetsmarknaden!

Efter #metoo: vad gör vi nu?

Efter #metoo: vad gör vi nu?

Att frågan om sexuella övergrepp även är aktuell inom kyrkan blev tydligt under vågen av #metoo-upprop som kom fram under hösten 2017. Genom Bildas samtalsmodeller kan vi vara en resurs för de församlingar som vill jobba med frågan för att undvika...

För stadens bästa

För stadens bästa

För stadens bästa är ett 2-årigt projekt som är ett samarbete mellan tre olika kyrkor i Västerås och Studieförbundet Bilda. Vi vill tillsammans arbeta för att förebygga ensamhet, utanförskap och psykisk ohälsa. Vi är övertygade om att tillsammans ...

I trygga händer

I trygga händer

I Trygga Händer är en etisk vägledning för församlingar, föreningar och grupper av ledare för att skapa trygga platser för barn.

Möt utmaningar i samhället med oss i Bilda Svealand

I vårt samhälle finns många utmaningar och behov. Tillsammans har vi möjlighet att möta dessa utmaningar. Vi söker kontakt med personer, församlingar och andra samverkansparter som vill stärka människor och lokala samhällen tillsammans med oss.