Skip to main content

Efter #metoo: vad gör vi nu?

Uppdaterad:

Att frågan om sexuella övergrepp även är aktuell inom kyrkan blev tydligt under vågen av #metoo-upprop som kom fram under hösten 2017. Genom Bildas samtalsmodeller kan vi vara en resurs för de församlingar som vill jobba med frågan för att undvika och förebygga att övergrepp och trakasserier sker i sina verksamheter.

I frikyrkornas upprop #sanningenskagöraerfria och Svenska kyrkans #vardeljus framkom hundratals vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp inom kyrkans värld.

I samband med uppropet gjordes också ett gemensamt uttalande kring vad kyrkorna behöver jobba vidare med för att förebygga och motverka sexuella övergrepp och trakasserier.

Starta en studiecirkel

Är ni några inom din församling som vill samtala vidare om hur ni kan förebygga sexuella trakasserier inom er församling? Då kan ni starta en studiecirkel via Bilda. Vi kan hjälpa till med upplägg för cirkeln, tips på material samt samtalsmodeller för ett gott samtalsklimat.

Samtal om hur vi går vidare

Den 10 september 2018 anordnade Bilda med flera ett panelsamtal om kvinnans plats i kyrkan och hur vi nu kan gå vidare. Titta gärna på samtalet och använd det som grund för att diskutera hur ni kan gå vidare inom just er församling.

Är ni intresserade av att starta en studiecirkel i ämnet? Hör av er till oss.

Vi hjälper er komma igång!

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).

Bilda Svealand

Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.

Bilda Sydöst

Östergötlands län, Jönkö­pings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.

Du kanske också är intresserad av

#ViMåstePrata
  • Projekt och initiativ

#ViMåstePrata

Projektet #ViMåstePrata vill värna vår hotade demokrati och verka för tolerans genom möten, samtal och dialog. Demokratin måste ständigt värnas och utvecklas...

Att leva med en diagnos
  • Projekt och initiativ

Att leva med en diagnos

Lisa Schütt är från Dalarna och har Aspergers syndrom. Tillsammans med Studieförbundet Bilda erbjuder Lisa föreläsningar med budskapet "Det behöver inte vara...

Att växa i mötet med andra
  • Projekt och initiativ

Att växa i mötet med andra

”Att växa i mötet med andra” är en serie samtal och föreläsningar om folkbildningen och demokratin, hur de hänger ihop, samspelar och kan utvecklas tillsamma...