Skip to main content
Regeringen skär ned studieförbundens statsanslag med 500 miljoner. Var tredje krona försvinner. Läs mer och agera nu

Vara nere – Ledarutbildning

Uppdaterad:

Leder du unga? Du kanske är ungdomsledare i en scoutkår, en handbollstränare, en körledare eller ledare på ett sommarläger för unga? Då är den här utbildningen för dig.

Som ledare är du en trygg person i många ungas liv. När någon är nere kan en uppmärksam ledare vara mycket värdefull. Den ideella organisationen Mind och Bilda har tillsammans tagit fram denna utbildning, vars syfte är att öka kunskapen om psykisk ohälsa samt stärka tryggheten och handlingsbenägenheten hos ledare som möter unga. Representanter från ungdomsföreningar i Bildas medlemsorganisationer har medverkat i arbetet med utbildningen.

För föreningar

Ledarutbildningen består av en webbaserad del och en gruppträff. Om ni är en grupp ledare genomför ni den webbaserade delen enskilt först (75 min) och ses sen i grupp och genomför gruppträffen (2,5h), på distans eller fysiskt. Ni kan även välja på två alternativa sätt att genomföra utbildningen, efter era förutsättningar. Om din organisation redan samverkar med Bilda kan du kontakta er verksamhetsutvecklare för stöd i hur ni skapar ett bra upplägg just för er. Vill du höra mer om samverkan med Bilda? Välkommen att höra av dig! Kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.

Allt ni behöver för att genomföra utbildningen hos er finns här: Handledning för föreningar – Vara nere ledarutbildning

Efter avslutad utbildning kommer ni att ha:

  • Kunskaper om psykisk ohälsa hos unga: begrepp, statistik, förekomst och könsskillnader.
  • Förståelse för skam och varför det är viktigt när man möter någon som mår dåligt.
  • Kunskap om varningssignaler och risksituationer för självmordsproblematik.
  • Ökad trygghet och förmåga att se, fånga upp och möta unga som mår dåligt.
  • Förståelse för skillnaden mellan medmänskligt stöd och terapeutiska samtal.
  • Kunskap om ansvar, gränser och att avsluta samtal.
  • Förståelse för betydelsen av att som ledare få stöd.
  • Kunskap och verktyg till medmänskliga samtal som du kan använda i mötet med unga.

Ledarutbildningen en del av något större

Vara nere är ett initiativ som syftar till att rusta unga för livet. Vi vill höja ungas kunskaper om psykisk ohälsa, inspirera till mer dialog och öka förmågan att stötta sina kompisar. Vi har därför tagit fram baskunskaper förpackade på olika sätt: en digital kampanj, en utbildning för ungdomsledare, en kunskapsportal, en podd, ett instagramkonto och studiecirkelmaterial. Läs mer om Vara nere här

 

Ledarutbildningen på turné.

Scrolla ner för att se var i Sveriges långa land vi erbjuder ledarutbildning på, i nuläget. Hör gärna av dig ifall du tycker att det borde anordnas ett utbildningstillfälle i just er kommun eller organisation.

Läs vad några ledare som testat utbildningen tycker