Skip to main content

– Det var i princip obeskrivligt häftigt

Uppdaterad:

Greybeards från Gävle medverkade år 2019 i kulturfestivalen Dandanat i Betlehem. På Dandanat får svenska och palestinska band möjlighet att mötas för att umgås, repetera och uppträda tillsammans.

Dandanat arrangeras i ett samarbete mellan Studieförbundet Bilda och kultur- och utbildningsorganisationen Diyar i Betlehem. Utöver workshops och uppträdanden tillsammans med de palestinska artisterna omfattar resan även studiebesök i Israel och Palestina. Bandet Greybeards består av Olle, Simon, Ingemar och Gabriella.

– Vi är ett alternativt rockband, garagerock, vi spelar tunga låtar med många melodier, det är vår grej, säger Olle som sjunger och spelar gitarr.

Gabriella vikarierar på trummor och är bara 16 år då hon reser på turné. Hon spelade sin första stora spelning på krubbans torg utanför födelsekyrkan i Jerusalem.

– Det var i princip obeskrivligt häftigt. Jag minns att jag var väldigt nervös innan men så fort jag fick komma upp på scenen, bakom trumsetet och börja spela kändes allting jättelugnt och naturligt, säger Gabriella.

Musiken förenar människor

Till festivalen som arrangeras årligen men som haft uppehåll på grund av pandemin reser svenska artister och uppträder med antingen sång eller dans tillsammans med ungdomar från Palestina. Det var ingen nischad publik utan där fanns alltifrån rockfantaster till nunnor från Birgittakyrkan. Det är band som har studiecirkel hos Bilda som varje år har möjlighet att ansöka om att följa med på resan för att medverka i Dandanat.

– Det känns verkligen som man är med och skapar någonting större och någonting väldigt fint, det är väl lite av en klyscha antar jag men jag fick verkligen en känsla av att musik är någonting universellt som kan uppskattas av alla, säger Simon som spelar bas.

Annat än den typiska turnén

Alla i bandet delar en känsla av att ha utvecklats av resan inte bara i sitt artisteri utan även i sig själva av samtalen med olika människor och av att ha upplevt en annan kultur.

– Det är inte den typiska turnén i sunkiga bilar och att bo i tält. Det här är en helt annan typ av upplevelse. Man får verkligen vara öppen för att se hur mycket musik kan göra och få träffa likasinnade människor. Vi kom hem med en känsla av värme och kärlek, och hur viktigt det är att bevara möjligheten att få spela musik med andra människor, säger Olle.

Gå till rötterna om vad musik är

Till andra band som funderar på att åka på en sådan här studieresa till Jerusalem men som står och väger i sitt beslut vill Greybeards skicka med att för dem så innebar resan inte bara musik utan även de kulturella mötena och att de upplevde att de växte som personer.

– Att få gå till rötterna för vad musik handlar om och att få träffa nya människor, det gör någonting fantastisk med alla, oavsett vem man är, vilken genre man spelar och var man kommer ifrån, säger Olle.

Studieförbundet Bilda driver det egna studiecentret Swedish Christian Study Centre i Jerusalem, dit grupper och enskilda kommer för möten och studier. En viktig del av verksamheten är att planera och ta emot resegrupper från Sverige i regi av Bilda.

Att lära för att utvecklas
  • Artiklar

Att lära för att utvecklas

Seidi Kurt är ledare för en kör, en grupp diakonissor och den Syrianska Kvinnoföreningen i Göteborg. Hon lyfter betydelsen av att få träffa andra med olika k...

Den bästa versionen av oss
  • Artiklar

Den bästa versionen av oss

Cliff är ett band från Trollhättan som spelar svensk alternativ rock. Ja, eller fransk rock med finskt vemod som de själva ibland beskriver det. För bandmedl...