Skip to main content

”Jag vill vara en bra förebild för barnen så att de inte hamnar på fel vägar”

Uppdaterad:

Milad Findakli är 19-åringen från Södertälje som föddes i Irak, kom till Sverige som barn och knäckte koden för hur man kombinerar skola, jobb och cirkelledarskap, med strålande resultat.

Milad tog studenten under våren 2025 och gick ut med toppbetyg. Samtidigt var han cirkel- och scoutledare inom musikgruppen för S:t Tomas scoutkår, SOSF, (Suryoyo Ortodoxa Scoutförbundet) genom Studieförbundet. Förutom studier och cirkelledarskap så jobbade han extra på apotek, fritids och som fotbollsdomare.

Genom att ha många bollar i luften så kan man få bort stressen. För ifall något går dåligt har du flera andra saker som fortfarande går bra. Man får fokusera på en sak i taget, säger Milad. Gör man någonting för mycket kan man bränna ut sig själv, det som funkade för mig var kombination.

Cirkelledare inom musik

Inom scouttraditionen så domineras låtarna av instrumenten trummor och trumpet och Milad ansvarar för trumpetgruppen. Han är själv en erfaren trombonutövare som har spelat i cirka tio år. Nu har han under fyra år lärt barn och ungdomar i ålder 8-16 år att behärska trumpet. De träffas regelbundet veckovis och ibland kan de åka på läger och träffa scouter från hela Sverige. Han har själv även varit på flera musikläger och musikutbildningar med scouterna internationellt, både till Egypten och Montenegro. Milad säger att åka på läger inte bara är det roligaste utan även det mest utvecklande.

Läger är det roligaste vi kan göra (…) det som är viktigt med sommarläger är att eleverna inser att det finns jättemånga i deras ålder med samma intresse. Innan kanske de bara är tio personer men när vi slår ihop oss med andra så inser de hur stort det är, det kan vara väldigt gynnsamt för elevers utveckling och inspiration att lära sig musik, säger Milad.

Två unga män med scouthalsdukar sitter inomhus vid ett fönster, ler och samtalar.
Milad Findakli (till hö) tillsammans med trumpetläraren Dani Jalka.

Cirkelledare inom musik

Inom scouttraditionen så domineras låtarna av instrumenten trummor och trumpet och Milad ansvarar för trumpetgruppen. Han är själv en erfaren trombonutövare som har spelat i cirka tio år. Nu har han under fyra år lärt barn och ungdomar i ålder 8-16 år att behärska trumpet. De träffas regelbundet veckovis och ibland kan de åka på läger och träffa scouter från hela Sverige. Han har själv även varit på flera ledarskaps- och musikutbildningar anordnade av scouterna (SOSF) internationellt, både till Egypten och Montenegro. Milad säger att åka på läger inte bara är det roligaste utan även det mest utvecklande.

Läger är det roligaste vi kan göra (…) det som är viktigt med sommarläger är att eleverna inser att det finns jättemånga i deras ålder med samma intresse. Innan kanske de bara är tio personer men när vi slår ihop oss med andra så inser de hur stort det är, det kan vara väldigt gynnsamt för elevers utveckling och inspiration att lära sig musik, säger Milad.

En förebild som visar vägen

En av drivkrafterna i sitt cirkelledarskap beskriver han är känslan av scouterna som en familj, när man träffar dem veckovis under en lång tid så skapas en nära relation.

Till skolan går man med ett visst tvång, men till scouterna är på ett annat sätt, det är frivilligt. De väljer att komma på bekostnad av deras tid, och visar då att de verkligen vill det här, säger Milad.

En annan drivkraft menar Milad är att vara ett stöd för barnen i deras vardag. Södertälje har varit ett av de mest drabbade områdena där det rapporterats frekvent om kriminalitet och våldsdåd vilket kan leda till känslan av otrygghet och oro.

Att kunna göra en trygg plats för barnen där de kan samlas och vistas i, där de lär sig hur samhället ska vara och hur man ska utvecklas och bete sig, att man ska jobba, det är någonting man ska ta vara på

”Jag vill vara en bra förebild för barnen så att de inte hamnar på fel vägar”

Den viktigaste uppgiften som cirkelledaren har är att vara en bra förebild för barnen och Milad berättar att han vill vara en närvarande ledare som barnen ska känna förtroende för om de behöver hjälp. Att en viktig del av ledarskapet är att bygga relationerna och inte bara vara en ledare utan också en vän.

För mig är cirkelledarens viktigaste uppgift att vara en förebild för barnen, vi är där för att lära dem och underhålla dem men vi har även en chans att vara de människor som de kan se upp till. Genom att visa hur de ska bete sig, vara en kontaktperson och bygga en relation med dem. Det är jätteviktigt, säger Milad.

Folkbildning för individ och samhälle

Milad förklarar att folkbildningens upplägg med att fritt och frivilligt delta i aktiviteter, att alla får komma till tals och att utvecklas tillsammans är viktigt både på det individuella planet och inte minst det kollektiva.

Om man förespråkar demokrati så måste man automatiskt förespråka folkbildning också. Vi måste utvecklas kollektivt och inte individuellt för annars kommer inte samhället att utvecklas överhuvudtaget.

Genom att få ansvar menar Milad så utvecklas man både som individ, i grupp och som medborgare.

Genom att satsa på folkbildning, speciellt cirklar- och cirkelledaraktiviteter så satsar man på det kollektiva ansvaret i samhället och det skulle jag säga är jättebra för samhällets kollektiva utveckling och det är det vi behöver för att fylla och implementera ett demokratiskt samhälle. Så det är ganska bra med folkbildning måste jag säga, säger Milad.

En person med långt hår och skägg spelar på en mässingstrombon inomhus, klädd i en svart huvtröja.
Milad har spelat trombon i ca 10 år.

Kombinera och planera din tid

Milad föddes i Irak och kom till Sverige som treåring på grund av de oroliga levnadsförhållandena i hemlandet. I år gick han ut med A i alla betyg från naturprogrammet, Tälje Gymnasium, och nu väntar antagningsbeskedet från Handelshögskolan i Stockholm. Han berättar att han vill fortsätta med någon form av ledarskap och han har fått fina grunder genom sitt cirkelledarskap och andra ledarskap, som fotbollsdomare.

Vad vill du säga till de barn som växer upp nu i områden med kriminalitet och som kanske bär på en känsla av oro och utanförskap?

Jag har varit i er sits, jag har bott i utsatta områden, men Sverige när det kommer till möjligheter är det bästa landet i hela världen. Vi kan plugga gratis och skolorna är så bra, så ta vara på chansen.

Milad säger att det är viktigt att lyssna på de äldre, och att ha förebilder som man inspireras av. Att det kan vara lätt att i ung ålder tro att man vet allt men så kanske inte riktigt inte är fallet. Att han insåg att varje minut han lägger på skolan nu är som en investering för framtiden.

Det är som när man sätter ett frö, när man sår ett frö så får man tillbaka sina bär i framtiden. (…) För man tror att man kan allt i en ung ålder fast när man blir äldre inser man att tiden går fort och tänker ”varför slösade jag min barndom på att göra dåliga grejer”.

 

Möt fler av våra cirkelledare

Vill du bli cirkelledare?

Som cirkelledare i Bilda får du ägna dig åt din passion samtidigt som du utvecklar din ledarskapsförmåga. Du får inspirera andra och träffa fler som delar din passion! Vi ger dig utbildning och stöd på hela din cirkelledarresa så att du kan hjälpa andra utvecklas.

Läs mer om Bildas cirkelledarresa

Har du frågor eller vill bli cirkelledare? Hör av dig!

Är du eller vill du bli cirkelledare? Hör av dig till någon av våra regionala kontaktpersoner. Välj den region som är närmast där du bor.

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).

Bilda Svealand

Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.

Bilda Sydöst

Östergötlands län, Jönkö­pings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.

Mats Joelsson

Verksamhetsutvecklare Ledarutveckling, Verksamhetsutvecklare inom Bildning och kultur i frikyrkorna

Bilda Sydväst

Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.

Viola Angervall

Verksamhetsutvecklare folkbildning i frikyrkorna. Verksamhetsområde Halland och Göteborg med kranskommuner.