Skip to main content

Vad innebär det att vara cirkelledare?

Uppdaterad:

Som cirkelledare i Bilda får du vara med att bidra till bildning i ett område som intresserar dig. Du behövs!

Du har ansvar för att förutsättningarna för att deltagarna ska kunna vara delaktiga och lära är så goda som möjligt.

 

Ansvar som cirkelledare

Leda cirkeln tillsammans med deltagarna

Det speciella med att vara studiecirkelledare är att du är ledare i och inte för gruppen. En studiecirkel bygger på delaktighet. Ni lär tillsammans genom att dela kunskaper, tankar och erfarenheter. Som cirkelledare har du ett särskilt ansvar för att förutsättningarna för att deltagarna ska kunna vara delaktiga och lära är så goda som möjligt.

Vara kontaktperson mot Bilda

Du är gruppens kontaktperson gentemot Bilda.

Rapportera in närvaro

För att vi ska kunna stötta er med resurser, lokaler, material, tips och annat, behöver ni rapportera in närvaro till oss. Det gör ni genom att fylla i en närvarolista i Bildas e-tjänst. Oavsett hur du vill göra hjälper din verksamhetsutvecklare dig att komma igång!

Läs mer om rapportering här.

Alla cirkelledare ska genomgå grundutbildning

Alla våra cirkelledare ska göra en grundutbildning, som en del i din introduktion till cirkelledaruppdraget. Den innehåller information om vad det innebär att vara cirkelledare, vad folkbildning är, vilka förväntningar vi har på dig och hur Bilda kan stötta dig som ledare och er studiecirkel. Utbildningen tar ca 40-50 minuter att göra.

Läs mer om grundutbildningen här.

Mer information

Vad är folkbildning?

Folkbildning är det som uppstår när människor lär tillsammans och av varandra. I över hundra år har människor i Sverige frivilligt samlats för att på egna villkor tillsammans studera, ta del av före läsningar, delta i kulturprojekt med mera.

Läs mer om folkbildning

Verktyg och förmåner för cirkelledare

Som cirkelledare får du tillgång till vårt enorma nätverk, materialbibliotek och digitala verktyg. Allt för att förutsättningarna i er grupp ska bli så bra som möjligt.

Förmåner för cirkelledare

”Bilda har gett mig kunskap i hur man ska vara en bra ledare och en förebild”

Elin Käll, cirkelledare för Girls Allowed