Skip to main content

MOD – Mångfald och dialog

Uppdaterad:

Gå en MOD-kurs. Se mönstret. Förändra. Bejaka mångfalden. Alla har rätt till en egen identitet - och att forma och uttrycka den. MOD, Mångfald och Dialog, ger dig möjlighet att själv – och tillsammans med andra – arbeta för att motverka fördomar och diskriminering i samhället.

MOD – Mångfald och Dialog, är ett pedagogiskt koncept för att arbeta med mångfalds- och diskrimineringsfrågor. MOD bygger på folkbildningens ideal om lärande och delaktighet där utgångspunkten är deltagarnas egna erfarenheter, upplevelser och reflektioner. Syftet är att bidra till att skapa insikt och nya handlingsmönster såväl på ett personligt som på ett samhälleligt plan.

MOD vill bidra till en samhällsutveckling där människor med olika världsuppfattningar, livstolkningar och livsstilar kan leva sida vid sida utan diskriminering och förtryck. MOD utgår från alla människors lika värde och rättigheter enligt FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

Vi inkluderar alla diskrimineringsfrågor i vårt angreppssätt, men fokuserar särskilt på dynamiken kring etnicitet och/eller kön.

MOD-kursen pågår i två eller flera dagar som helst följer på varandra. Den kan också utformas som en cirkel med flera träffar. Det är viktigt att gruppen är densamma under hela processen. I samtal, gruppövningar, idéstormar, rollspel och drama arbetar man med hjälp av gruppen med sina egna värderingar. Till hjälp finns främst deltagarnas egna erfarenheter som man delar med varandra, men också ett flertal pedagogiska hjälpmedel samt en utbildad MOD-ledare.

Förmågan att se sig själv och den man i verkligheten är övas genom MOD-metoderna. Samtalen behandlar även deltagarnas förmåga att hantera konflikter – att se människan före hotbilden.

MOD är ett helhetskoncept bestående av en pedagogisk handledning som bygger på en ”steg-för-steg-modell”.

Huvudmän för MOD

MOD-kursen är varumärkesskyddad. Studieförbundet Bilda och Sensus studieförbund är huvudmän för MOD och förvaltar konceptet tillsammans. MOD:s namn och logotyp får endast användas av Bilda och Sensus, vilka också äger allt material knutet till MOD.

Fler samarbeten, projekt och initiativ

Samisk bildning och kultur
  • Projekt och initiativ

Samisk bildning och kultur

Bures! Buoris! Burist! Bürest! Buaregh! (Hej!) Samiska är ett av Sveriges officiella minoritetsspråk, och det samiska folket är Europas enda urfolk. Den sam...

Sprid värmen
  • Projekt och initiativ

Sprid värmen

I den speciella och annorlunda tid vi lever i just nu vill vi som studieförbund försöka samla goda krafter och visa omtanke om varandra. Vi vill därför uppmu...

TIA och NAD i Skåne
  • Projekt och initiativ

TIA och NAD i Skåne

Studieförbundet Bilda har fått i uppdrag att jobba med nyanlända personers etablering i Sverige genom insatserna TIA (Tidiga Insatser Asyl) och NAD (Nätverk ...