Skip to main content

Att vara ledare på distans

Uppdaterad:

Vill du leda din cirkel, verksamhet eller kurs på distans? Här har vi samlat tips och inspiration för att hjälpa dig att komma igång. Vi hjälper dig att hitta rätt form, digital mötesplats, verktyg och pedagogiska metoder som passar när ni vill eller behöver mötas på distans!

Checklista: Fyra steg för att leda på distans

Vad vill du göra?

Först behöver du bestämma vad det är du och din grupp vill göra. Vill ni ställa om er verksamhet som exempelvis bokcirkel, språkcafé eller kurs till distans? Vill ni arbeta med ett digitalt studiematerial som Bilda erbjuder?

Hur vill ni mötas?

När ni har bestämt vad ni i gruppen vill göra behöver ni sedan fundera på vilken plattform som passar för era behov. Vill ni skapa en grupp på Facebook? Träffas via videomöten i exempelvis Zoom eller behöver ni en digital mötesplats där ni kan samla dokument, länkar och kommunicera med varandra via chatt, blogg och video? Bilda erbjuder er som samverkar med oss tillgång till videomötesverktyg och mötesplatser som exempelvis Zoom och Learnify utan kostnad för att ni enkelt ska kunna komma igång.

Välj rätt pedagogik

Att träffas digitalt kan vara utmanande för dig som är ny, men med lite kreativitet, enkla övningar och metoder så kan det bli riktigt kul! Vi på Bilda har samlat tips på en rad olika övningar och samtalspedagogik för att få till bra samtal även på distans, där alla får komma till tals och ni får en bra dynamik i gruppen. Dessa finns i vårt inspirationshäfte för dig som leder digitala cirklar. Det kan du som ledare i Bilda ladda ner gratis genom att klicka på knappen nedan.

Praktiska förberedelser

För att era träffar på distans ska bli så bra och smidiga som möjligt är det viktigt att du som ledare ser till att ha gjort alla praktiska förberedelser. Det kan vara mycket att tänka på, allt från att ha koll på exempelvis inställningarna för videomötesverktyget, ta reda på hur du delar din skärm för att visa en presentation till att kanske skicka ut instruktioner till deltagare om hur de ansluter till er distansträff. För att hjälpa dig har vi också skapat en lista med tips på hur du med enkla knep kan förbereda dig på bästa sätt för att ni ska få en positiv upplevelse när ni möts! Dessa läser du också mer om i vårt inspirationshäfte nedan.

Besök gärna vår sida Att planera och leda hybridarrangemang, där du också kan ladda ner ett inspirationshäfte med tips och hjälp att komma igång med möten där deltagare är med både fysiskt och på distans samtidigt.

Hör av dig till din kontaktperson på Bilda eller någon av oss på denna sida om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa och stötta dig och din verksamhet att ställa om eller komma igång digitalt!

 

 

Sju tips för dig som leder en digital studiecirkel

 

Sittdans – En bra ”energizer” vid digitala möten!

Relaterat

Se all vår distansverksamhet

Här samlar vi all information gällande verksamhet på distans

Distans