Skip to main content

– Jag vill kunna ge samma möjligheter till andra

Uppdaterad:

Persia Tajik är den mångsidiga dansaren som i fyraårsålder började med balett och som tillsammans med sin dansgrupp idag driver konceptet Hallyu House med sydkoreanskt tema i Malmö. Med Hallyu House vill Persia erbjuda en plats för ungdomar att både hitta en gemenskap och ett nytt intresse.

Idén till Hallyu House startades genom Persias dansgrupp. Dansgruppen kom väldigt nära varandra och gav så mycket tillbaka. Men Persia förstod att det inte är alla som har det så. Genom viljan att skapa de möjligheterna till andra som att få nya vänner eller att få andra att utvecklas tillsammans gjorde att idèn till Hallyu House skapades. Med stöd från Bilda skapade Persia och tjejerna i hennes dansgrupp konceptet som har ett fokus på K-pop, K-drama och annan sydkoreansk kultur, men det finns även helt andra aktiviteter som karaoke, pysselrum och öppna scener.

– Kärlek och familj är ett motto för oss, att alla ska känna sig trygga. Att kunna erbjuda en plats man kan utvecklas på och ta plats och känna att man äger någonting, säger Persia.

Sveriges första K-pop dance camp

De skapade ett dance camp under hösten 2023 i samband med 1-årsjubileet eftersom det visade sig vara ett stort intresse för dans, vilket också blev Sveriges första K-pop dance camp. Persia har själv haft ett dansintresse sedan ung ålder som följt med henne genom livet.

– När jag var i fyraårsåldern fick jag börja med balett eftersom min pappa sa att det var modern till all dans, säger Persia.

Idag har hon bred erfarenhet av många dansstilar som bland annat afro, hip-hop, dancehall, new school hip-hop och K-pop. Hon tycker att en av de viktigaste uppgifterna som cirkelledarna har är att skapa möjligheter för deltagarna, erbjuda möten mellan människor och att ta hand om varandra. Hennes drivkraft kommer från att hon vill hjälpa andra att hitta en trygg plats i en ålder som kanske inte är så enkel.

– Drivkraften i sig är att när jag var liten och förvirrad behövde jag hitta någonstans att vara och då hittade jag dansen. Jag gör det här för ”lilla Persia” och för de ”lilla” barnen som finns inom oss. Jag vill att de ungdomarna ska kunna känna i framtiden att när de sökte en plats så hade de Hallyu House, säger Persia.

Kvinna som står i svarta kläder ler mot kameran.
Persia Tajik är nominerad till Bildas folkbildningspris 2023. Foto: Entertainmo

Besökare känner sig speciella och sedda

Fina minnen från verksamheten är att få feedback från besökare som uttrycker sin uppskattning om att den sydkoreanska kulturen hyllas och när besökare berättar om att de hittat en ny gemenskap.

– Fina minnen är när jag får höra att det är många som skaffat nya vänner där och att nya dansgrupper har startats via Hallyu House. Det betyder att jag har lyckats med det jag ville, att folk inte skulle vara ensamma utan att de hittat sin egen gemenskap, säger Persia.

Persia vill att det ska vara en kärleksfull och familjär stämning i Hallyu House där besökarna kan känna att de är i ett andra hem, där de vågar ta plats och få sina röster hörda. Hallyu står för ”den koreanska vågen”.

– Det är också jättekul att vi fått höra att deltagare ser upp till oss, att jag och mina danstjejer är förebilder för andra. När vi får reda på att besökare med dålig självkänsla känner sig speciella för att vi vet deras namn eller för att vi ger dem positiv feedback, det finns inga ord som kan beskriva hur mycket det betyder för en, säger Persia.