Skip to main content

Den bästa versionen av oss

Uppdaterad:

Cliff är ett band från Trollhättan som spelar svensk alternativ rock. Ja, eller fransk rock med finskt vemod som de själva ibland beskriver det. För bandmedlemmen och leadsångaren Harri Hirvonen är bandet en stor och viktig del av livet.

– Inför varje rep ägnar jag timmar på att tänka musik, vad vi ska göra och hur vi ska göra det.  Studiecirkeln lever under hela veckan, även om man inte träffas. Frågan är om man inte skulle bli tokig utan bandet. Det är mitt sätt att vara kreativ, musiken som vi gör ihop. Mitt största och första kreativa forum, min plats här i världen. När jag spelar fotboll och rock så vet jag vad jag håller på med. Att spela är ett måste. Kan inte tänka mig ett liv utan det.

Han beskriver att spela i band som en demokratisk process, för att komma framåt som band måste underordna sig varandra, kompromissa och jämka ihop sig.

– Ju mer man engagerar sig, desto mer får man ut av det. Det är nog lika sant att ju mer man engagerar sig, desto större mångfald får uttrycket. Det gäller inte bara det musikaliska utan allt det som gör bandet till just vårt band. Visst skulle man kunna köra solo och ha total kontroll på det man gör, men då skulle ju mötena och överraskningarna utebli. Därmed också lärandet. Tekniken idag öppnar upp för både gott och ont. En risk är att vi blir för självständiga och missar det förädlande som kommer av att vi skaver på varandra, vilket är just det som sker i ett band. Förhoppningsvis blir de vassa kanterna man har lite rundare och behagligare.

Har olika roller i bandet

Bandet brukar planera vad de ska göra under repet innan de sätter igång, så den dyrbara tiden tas väl tillvara på. Alla i bandet har olika roller och olikheterna berikar och stärker.

– Vi har alla olika roller utefter våra personligheter, styrkor och svagheter. En tar det lugnt medan en annan vill skynda på. Någon är lite mer av farsa, medlare, praktiker, visionär, ekonom, kaffesörplare. Det är egentligen ganska fint att vi trots skiftande världssyn och politiska åsikter kan samlas och verka ihop. Och varför skulle det inte vara så?

”Vi alla bär på något som bör förvaltas och kultiveras”

Under livespelningar påminns Harri ofta om hur viktigt det är för människor att få lyssna på livemusik. Att vilt främmande människor vill lyssna på vad just du har att framföra. Men framför allt vad otroligt roligt det är att spela tillsammans med andra. Att det magiska man upplever där och då förstärks av att man delar upplevelsen.

– Jag är övertygad om att vi alla bär på något som bör förvaltas och kultiveras, något som är till nytta för andra. Vi människor är ju sådana att vi påverkar varandra oavsett vad vi gör eller inte gör så om vi kan förädla våra gåvor så är det en kollektiv vinst. När vårt band spelar ihop så är vi som bäst och mest, där finns bästa versionen av oss. Där finns kärnan av de vi är och därmed renheten och skönheten. Sedan upplever jag det som djupt meningsfullt och till och med viktigt att vi spelar, som om att det skulle fattas en bit i mosaiken om vi inte höll på.

Fler exempel från vår verksamhet

Kreativitet skapar kreativitet
  • Artiklar

Kreativitet skapar kreativitet

Midnight Light är en festival i Vilhelmina, i hjärtat av södra Lappland, som startades 2017. Målet var att göra en festival för lokalbefolkningen som också k...

Meningsfull skaparglädje
  • Artiklar

Meningsfull skaparglädje

Sedan 30 år har Britta Einarsson varit ledare frö studiecirkeln "Rutan". Deltagarna stickar och virkar rutor som sys ihop till filtar som skickas till behöva...

Värna, vårda och utveckla
  • Artiklar

Värna, vårda och utveckla

Ett och ett halvt dygn tog det, sedan var Bildas första digitala studiecirkel i skånskt yllebroderi fullsatt. Deltagarna får både lära sig att brodera och om...