Skip to main content
Streama/sänd live

Streama/sänd live

Här samlar vi tips och råd hur du kan sända live video via olika plattformar.

Värna den personliga integriteten

Filma eller livesänd aldrig någon som inte har gett sin tillåtelse!

Vid risk för att få med personer som inte gett sin tillåtelse, eller om några uttryckt sin oro, är det bra att placera kameran så det inte finns någon risk att få med någonting annat än det som händer ”på scenen”. Informera gärna om att endast det som sker på scenen kommer filmas, innan sändningen börjar.

Vi brukar också rekommendera att ha en ”säker zon”, tex markerade platser där man som åskådare vet att man inte kommer synas i bild.

Tänk på:

  • Från och med 1 oktober 2020 får ni endast använda musik ni själva äger i sändningar på Facebook och tjänster ägda av Facebook (tex Instagram). Lär mer på Facebook eller på Gaffas hemsida.

Allmänna tekniska tips

Bra internetuppkoppling.

Hör gärna med lokalansvarig om det finns möjlighet att ansluta till ett närliggande trådlöst internet eller via kabel.

Ljudmiljön

Tänk på ljudmiljön! Hitta en plats utan för mycket bakgrundsljud och uppmuntra arrangören till att använda mikrofon och högtalare när de talar. Det kan vara värt att testa med en extern mikrofon som du kopplar in i din kamera eller smartphone för att fånga upp ljudet bättre.

Information från STIM

Så livesänder du musik på nätet och ser till att låtskrivarna får betalt

Många söker nya kreativa vägar att nå ut till kunder och publik med sin verksamhet och musik. Stim gör vad de kan för att underlätta för dig som vill använda musik på nätet samtidigt som vi värnar om att musikskaparna fortfarande får den ersättning de har rätt till.

Läs mer på STIM.se