Skip to main content
Regeringen skär ned studieförbundens statsanslag med 500 miljoner. Var tredje krona försvinner. Läs mer och agera nu

Vara nere-podden

Uppdaterad:

I Vara Nere-podden bjuder programledaren Nere in spännande gäster för att prata om när livet skaver, när allt inte är så kul helt enkelt.

Genom både djupa samtal och roliga utmaningar berör Nere och hens gäster ämnen som prestationsångest, oro och ensamhet. Lär dig förstå och hantera livets svåra känslor, men också hur man kan bli bättre på att stötta andra.

 

Lyssna

 

 

Avsnitt

Varannan tisdag (med start 19 oktober 2021) släpps ett nytt avsnitt av Vara nere-podden.

Avsnitt 1: Arantxa Álvarez

Programledaren Arantxa Álvarez gästar det peppiga premiäravsnittet och tipsar om hur man stärker självkänslan och självförtroendet och blir sin egen cheerleader – även när man misslyckas.

Lyssna på avsnittet här

Avsnitt 2: Richard Magyar

Utåt sett levde fotbollsspelaren Richard Magyar drömmen, men innerst inne tyckte han inte livet var så kul. I ett djupt samtal om att acceptera sig själv och sina känslor berättar Richard om hur han nådde botten men sakta tog sig upp igen. 

Lyssna på avsnittet här

Avsnitt 3: Lovisa ”Laki” Karlsson

Jag och youtubern Laki surrar om oro, om allt ifrån sneda hyllor till livet efter döden. Jag ringer dessutom upp psykologen Siri Helle för att reda ut hur man kan hantera sin oro – och hur man vet om oron har gått för långt.

Lyssna på avsnittet här

Avsnitt 4: Adrian Macéus

Jag snackar utanförskap och mobbing med artisten och skådespelaren Adrian Macéus, som berättar om när hans tidigare kompisgäng vände honom ryggen och hur han stod ensam kvar.

Lyssna på avsnittet här

Avsnitt 5: Lova

Artisten Lova berättar om prestationsångesten som har hållit henne sällskap hela livet och hur den påverkar hennes privatliv och karriär, både positivt och negativt.

Lyssna på avsnittet här

Avsnitt 6: Daniel Paris

Influencern Daniel Paris gör mig sällskap för att dela med sig av sina tankar om kroppen, och hur komplex och självtvivel kan dra åt helvete.

Lyssna på avsnittet här

Avsnitt 7: Filip Poon

Kocken och Tiktok-kändisen Filip Poon berättar om hur hans liv hade kunnat se väldigt annorlunda om han bara hade lyssnat på vad andra tycker och tänker. Men hur lyssnar man egentligen på sig själv och hur vågar man gå sin egen väg?

Lyssna på avsnittet här

Avsnitt 8: Joakim Kvist & Sara ”Songbird” Linderholm

Jag bjuder in kompisarna och Youtube-profilerna Joakim Kvist och Sara ”Songbird” Linderholm för att snacka ensamhet i olika former, och reda ut skillnaden mellan frivillig och ofrivillig ensamhet. Och så raggar vi på dialekt, såklart.

Lyssna på avsnittet här

Avsnitt 9: Christopher Alesund

Jag och gamern Christopher Alesund, kanske mest känd som Get_right, grottar ner oss i att vara nere. Vad gör den tidigare professionella Counter-Strike-spelaren nedstämd och varför? Och varför kan spel som verklighetsflykt vara både bra och dåligt?

Lyssna på avsnittet här

Avsnitt 10: Tusse

Känslosam säsongsavslutning med ingen mindre än Tusse! Vi pratar om rädslan för att inte bli älskad och Tusse berättar om när livet som artist har fått honom att känna sig riktigt ensam.

Lyssna på avsnittet här

Kontaktpersoner

Om initiativet Vara nere

Studieförbundet Bilda och den ideella föreningen Mind står tillsammans bakom initiativet ”Vara nere”, som syftar till att rusta unga för livet genom att höja kunskapen om psykisk ohälsa. De har tillsammans med unga och experter tagit fram baskunskaper som kommuniceras i en digital kampanj, en utbildning för ungdomsledare, en kunskapsportal, ett Instagram-konto, studiecirkelmaterial – och nu även en podd.

Läs mer på www.varanere.se eller på vår sida om initiativet här.