Skip to main content

Folkhälsa för seniorer – tidiga insatser för äldre 60+

Uppdaterad:

Ett projekt för att motverka ensamhet, främja psykisk hälsa och skapa meningsfulla möten för äldre och blivande pensionärer. Genom samtal, sång och föreläsningar stärks gemenskap, livslust och framtidstro. Projektet genomförs i Dalsland och Skaraborg.

Bakgrund 

Äldre personer, särskilt de som står inför eller nyligen gått i pension, kan uppleva ökad ensamhet, brist på sammanhang och psykiska utmaningar. Bilda har under flera år erbjudit folkbildande verksamhet för äldre, och detta projekt tar sikte på att förstärka den delen genom riktade insatser. 

Initiativet bygger på tidigare erfarenheter av körverksamhet och samtalsmaterial som visat sig bidra till ökad livskvalitet, särskilt i sammanhang där deltagare möts över generationsgränser och i nära relationer. Projektet adresserar även regeringens och WHO:s fokus på existentiell hälsa som en viktig del av folkhälsopolitiken. 

Om projektet 

Projektet drivs av Studieförbundet Bilda Sydväst med stöd från Västra Götalandsregionens samverkanskoncept för folkhälsa och mänskliga rättigheter (VGB). Det genomförs i Dalsland och Skaraborg i samverkan med kommuner, träffpunkter, äldreboenden och organisationen RPG – Riksförbundet Pensionärsgemenskap. 

Insatsen bygger på två spår: 

  • Sång och samspel på äldreboenden genom konceptet Vi sjunger hjärna, där både boende och anhöriga deltar i körverksamhet som väcker minnen, skapar närvaro och bidrar till meningsfulla möten.
  • Samtalscirklar med två inriktningar:
    Jag åldras, alltså lever jag – om livslust, förlust och åldrande
    Att skriva sin livsberättelse  där minnen och reflektioner får en plats i samtal och skrivande
    (Läs mer om dessa i länkarna nedan.)

Föreläsningar om existentiell hälsa anordnas som komplement och ingång till cirklarna. Ledare utbildas och verksamheten formas tillsammans med deltagare och samverkansparter utifrån lokal förankring och behov. 

”Det betyder mycket att få möta sin anhörig i en studiecirkel. Det ger oss ett nytt sätt att vara tillsammans.” – återkommande respons från deltagare och anhöriga 

Bidragsgivare 

Projektet drivs med stöd från Västra Götalandsregionen genom VGR:s samverkanskoncept för folkhälsa och mänskliga rättigheter (VGB). 

Kontakt 

Yvonne Johansson
Verksamhetsutvecklare, Studieförbundet Bilda Sydväst
[email protected]