Skip to main content
Vi bygger om lite i menyn. Vi ber om ursäkt om det ser lite rörigt ut.

Orbadenstämman

Uppdaterad:

Välkommen till Orbadens egen spelmansstämma! Vi har ett härligt kurspaket med musik, dans och slöjdkurser av olika längd som du kan anmäla dig till under stämman.

Orbaden, även kallat Hälsinglands Riviera, erbjuder bad vid kilometerlång sandstrand i älven Ljusnan med Hälsinglands blånande berg som fond. Men Orbaden är mer än en strand – vi har Orbadenstämman!

På Orbadenstämman går man på kurs! 

Bilda Mitt erbjuder kurser under Orbadenstämman 3-4 augusti 2022. Vi har ett härligt kurspaket med musik, dans och slöjdkurser av olika längd som du kan anmäla dig till. Se utbud nedan tillsammans med länkar till anmälan.

I kursavgiften ingår inträde till stämman. Har du frågor kring kurserna är du välkommen att kontakta Alice Andersson, verksamhetsutvecklare på Bilda i Järvsö.

Programmet för stämman släpps i maj 2022 tillsammans med mer information.

 

Orbadenstämman 2021

Orbadenstämman 2021

Den 5 augusti 2021 skulle Orbadenstämman åter arrangeras efter några decenniers vila. Men pandemiläget gjorde att arrangörsgruppen, där Bilda Mitt ingår, valde att skjuta på stämman till nästkommande år. Men något ville vi ändå hitta på och det landade i att vi bjöd in spelmanslagen från Järvsö och Bollnäs till en “upptaktsträff”.

Ett 30-tal spelmän fick först fika på världsarvsgården Gästgivars och en liten guidning av området som är tänkt att vara spelmansstämmans centrum, med flera scener, restaurang och plats för buskspel. Därefter rodde spelmanslagen i varsin båt till Orbadens vidsträckta strand. Ute på vattnet dockade båtarna i varandra och spelade ett mäktigt allspel med kända folkmusiklåtar från Hälsingland. Därefter gick spelmännen i land och åt middag på Orbaden Spa och Konferens där jammandet fortsatte sent inpå kvällen. Med denna fina start som utgångspunkt längtar vi redan till nästa års stämma!

Förutom Bilda Mitt så består projektgruppen för stämman av företagare i Orbaden, Emil Westberg från Bollnäs Kulturhus, Gun Hedlund och projektledare Britta Hansers.

/ Staffan Jonsson, verksamhetsutvecklare Bilda Mitt