Skip to main content

Köksstart

Uppdaterad:

Köksstart är en arbetsförberedande studiecirkel för arbete i storkök.

Genom Köksstart vill Studieförbundet Bilda öka möjligheterna till arbete eller fortsatta studier för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Primär målgrupp är långtidsarbetslösa, korttidsutbildade eller utlandsfödda personer som är tillgängliga för arbetsmarknaden och intresserade av arbete i storköksmiljö.

Köksstart innehåller relevant yrkessvenska för att särskilt möjliggöra för utlandsfödda personer att delta. För att kunna tillägna sig innehållet behöver deltagarna ha grundläggande kunskaper i svenska språket motsvarande minst SFI kurs D.   

Hur är det upplagt?

Studiematerialet innehåller 6-10 träffar som vardera består av 3-4 studietimmar (á 45 min). Följande moment ingår:

  • Yrkessvenska
  • Grundläggande arbetsuppgifter i storkök
  • Livsmedelskunskap
  • Hygien
  • Mått och recepthantering
  • Service och bemötande

Matlagning ingår inte som moment i Köksstart. Rekommenderat antal deltagare i studiecirkeln är 8-12 personer. Efter genomförd studiecirkel erhåller deltagare med god närvaro ett intyg.

Cirkelledaren behöver ha relevant erfarenhet av eller förståelse för arbetet i ett storkök, men det finns inte krav på formell utbildning eller professionell bakgrund i branschen. Alla cirkelledare får en introduktion i materialet och behöver även genomföra Bildas grundutbildning för cirkelledare.

För att kunna genomföra cirkeln behövs tillgång till ett kök (det behöver inte vara ett storkök), projektor eller tv-skärm, samt internet. För språkträningen och andra moment är det en fördel att också ha tillgång till whiteboard eller blädderblock.

Hur går man till väga om man är intresserad?

Studiecirklar i Köksstart arrangeras vanligtvis som ett samarbete mellan Bilda och församlingar, föreningar, organisationer eller liknande. Är du eller din organisation intresserad av att börja samarbeta med Bilda och starta någon av våra arbetsförberedande studiecirklar kontaktar du en kontaktperson i någon av våra regioner.

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.

Bilda Svealand

Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.

Bilda Sydöst

Östergötlands län, Jönkö­pings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.

Bilda Sydväst

Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.