Skip to main content
Högläsning

Högläsning

Gemenskap, väcka tankar, känslor och minnen, hålla sinnet igång hos äldre människor, allt det gör högläsning. För den fjärdedel av Sveriges befolkning som har svårt att läsa kan det vara ovärderligt att sitta mitt emot någon som läser högt. Det blir inte bara ett möte med böcker och ord, utan också ett fysiskt möte med någon som tar sig tid och ger av sig själv.

Nya möjligheter till stimulans och högre livskvalitet

Bildas högläsning är utformad för äldre människor, personer med demens eller med svenska som andraspråk och olika funktionsnedsättningar för att skapa gemenskap, väcka känslor och tankar. Fokus läggs på samspelet och det som händer i stunden. Forskning visar att kulturaktiviteter som bland annat högläsning ger en förbättrad hälsa, mindre oro och ett ökat välbefinnande. Kan man inte eller orkar inte läsa själv ger högläsning lyssnaren nya möjligheter till stimulans, lärande, närhet och högre livskvalitet.

 

Högläsning till kaffet

Under våren 2023 läser Susanne Johansson noveller högt, med ljud och bild lagom till kaffepausen på tisdagar kl 10.00. Totalt har vi 14 tillfällen. Välkommen till en stund med kaffekoppen och högläsning!

Högläsningen hittar du på Bilda Mitts Facebooksida.

Högläsning online

Med högläsning online finns möjligheten att lyssna till och titta på 16 högläsningsprogram om 15 – 30 minuter vardera med 7 av våra högläsare från Piteå, Skellefteå, Umeå och Örnsköldsvik. De delar egna reflektioner och minnen som varvas med kortare texter. Dessa finns tillgängliga via Studieförbundet Bildas Youtube-kanal som du hittar här. Se ett smakprov nedan där Bo R Holmberg läser en av sina egna berättelser.

Mer högläsning i Bilda

Vill du bli högläsare?

Studieförbundet Bilda erbjuder utbildning för att komma igång som högläsare med tips på böcker som passar för olika typer av målgrupper, hur du skapar en god läsestund och samtalstips med samtalsunderlag som kan användas för att prata om boken.

Bli högläsare

Se alla högläsningsfilmerna

På vår Youtube-kanal hittar du alla filmer.

Till vår Youtube-kanal

Kontaktpersoner

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).