Skip to main content

Sittdans

Uppdaterad:

Musik och rörelse är två viktiga inslag för en bättre hälsa när vi blir äldre. Studieförbundet Bilda erbjuder därför sittande dans på äldreboenden tillsammans med musicerande volontärer. Sittdans handlar om rörelseglädje och social aktivitet. Rörelserna i dansen är mjuka och dansanta. I sittdansen kan alla vara med, alla dansar efter sin förmåga, kraft och ork.

Sittdans är sittande rörelser med dans, utformad för att vara enkel att lära sig och fungerar bra för personer med demens. Fokus läggs på vikten av socialt innehåll och gemenskap med andra, att njuta av sång och musik och skratt. Därtill kommer den fysiska prestationen och vikten av att röra på sig.

Vill ni boka sittdans? Studieförbundet Bilda erbjuder både material, fortbildning och tips på underhållare som passar för sittdans på olika träffpunkter och särskilda boenden. Kontakta oss så får du veta mer!

Bli sittdansvolontär!

Är du eller vill du bli aktiv som volontär inom äldreomsorgen? Är du intresserad av att prova på sittdans och kanske leda sittdans själv?

I en studiecirkel med sittdans finns möjlighet att låna material av Studieförbundet Bilda och du får stöd i ditt arbete i att leda sittdans ute på boenden och dagverksamheter. Exempel på stöd kan vara att få sällskap av en cirkelledare ut och dansa det första tillfället, att knyta kontakt med äldreboendet, få information om fortbildning och liknande. Studiecirkeln ger dessutom en unik möjlighet att knyta kontakt med andra volontärer inom äldreomsorgen och få ett erfarenhetsutbyte.

Kontakta oss så får du veta mer!

Exempel på andra studiecirklar och grupper som vi erbjuder till äldre

  • Högläsning med samtal
  • Hantverk med garner och trasor
  • Hantverk med livsnära samtal
  • Stickcafé
  • Samarbete med anhörigcenter
  • Volontärer som har högläsning, filmvisning, sång och musik

 

Dansa dig friskare med Bildas sittdans. En film av Anette Andersson.

Smakprov på instruktionsfilm för sittdans med Anette Andersson. Kontakta Anette om du vill starta en grupp och få tillgång till hela filmen (42 minuter lång). Erbjudandet gäller bara i Bilda Mitt.

Material och metoder

Kontaktpersoner för Sittdans

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.