Familjekompis historia
Idén till Familjekompis uppkom i Örebro 2017, inspirerat av Studieförbundet Bildas satsning Kulturkompis, ett projekt där personer som är nya i Sverige matchas med personer som är etablerade i Sverige för gemensamma upplevelser som bygger både vänskap och ny kunskap.
Grundtanken med Familjekompis var att skapa förutsättningar för nya svenska familjer och familjer som är etablerade i Sverige att mötas, bli kompisar och bara till ett öppnare, varmare och vänligare Sverige. Familjekompis drog först igång i Örebro, som av många upplevs som en segregerad stad som saknar mötesplatser där svenskar med olika bakgrund, kultur och erfarenheter kan lära känna varandra. Pilotprojektet i Örebro blev lyckat och var lärorikt. Familjekompis spred sig snabbt till fler platser, och växer nu snabbt.
Familjekompis drivs av Studieförbundet Bilda, ett av tio studieförbund i Sverige som arbetar med folkbildning. Modellen för Familjekompis, att skapa förutsättningar för människor att mötas, knyta nya kontakter, dela erfarenheter och lära sig nytt genom gemensamma upplevelser, bygger på den svenska folkbildningsmodellen. Begreppet folkbildning är svårt att översätta till andra språk. Det handlar om att folk lär sig nya saker men inte genom undervisning i ett klassrum. Folkbildning ska alltid vara fri och frivillig och är ett demokratiskt sätt att lära sig nytt av och med varandra.
Folkbildning spelar en viktig roll i att Sverige ska bidra till att nå FN:s Globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030. Vi är glada över att Familjekompis kan bidra till att uppnå målen.