Skip to main content
Det är just nu problem att anmäla sig via hemsidan. Vi jobbar på att lösa det. Återkom senare eller kontakta kontaktpersonen för det arrangemang eller den studiecirkel du vill anmäla dig till.

Guide till Jamulus

Uppdaterad:

Jamulus är ett onlineverktyg med vilket grupper kan musicera tillsammans på distans. Jamulus är särskilt utvecklat för att minimera fördröjningen, vilket gör att man kan spela ihop i realtid.

Jamulus är ”open source” och programmet är gratis, men beroende på vad man har hemma kan man behöva investera i en del utrustning. Alla som ska spela ihop måste ha Jamulus installerat på sin dator. Sen ses man i ett digitalt Jamulus-rum istället för i en fysisk replokal.

Det här behöver ni för att komma igång

Se till att ha bra uppkoppling

Det avgörande för om någon kommer kunna ansluta sig till Jamulus är vilken svarstid ens uppkoppling har. Har man över 20 ms kommer tyvärr fördröjningen bli för stor för att det alls ska vara värt det. Har man mindre än 10 kommer det fungera riktigt bra. Svarstiden kan hittas genom att göra en mätning på http://www.bredbandskollen.se/

Använd nätverkskabel (ej Wifi)

Det andra kravet för att få det att fungera är att ha möjlighet att kunna använda fysisk nätverkskabel för internetuppkopplingen. Wifi är för osäkert.

 

Filmer

Installera Jamulus

Det finns allt-i-ett-lösningar för grupper, som inte kräver någon som helst teknikvana, men kostar en slant. En sådan tjänst är Music Bridge, och Bildagrupper kan få rabatt på månadsavgiften av detta. Är man villig att lägga ner lite tid går det att komma igång själv, även om man är osäker på tekniken.

För detaljerade beskrivningar rekommenderas https://jamulus.io/ en annan bra plats för frågor och svar är Facebookgruppen Jamulus Sverige.

Anslut till en server

När alla har programmet installerat vill man sedan ses på samma server, i samma digitala rum.

Anslut till en befintlig publik server…

Klicka på ”Anslut”-knappen nere till vänster i Jamulus. Leta efter en server med så låg pingtid som möjligt.

… eller upprätta en egen server

Förslagsvis är det den i gruppen som har bäst uppkoppling som gör det. Öppna programmet ”Jamulus Server” som följer med när man laddar ner Jamulus. Hitta en ”Genre” där det finns ledig serverplats. Döp servern och minimera fönstret. Nu kan alla gå in i Jamulus och via knappen anslut hitta till samma server om de söker på namnet i filterfönstret.

Det finns flera sätt att skapa servrar, det går också ha fysiska, eller köpa sig snabba servrar i molntjänster.

När alla har anslutit sig

När alla anslutit sig till samma server får var och en upp ett volymreglage per person så den kan dra i reglarna och höra så mycket eller lite av sina medmusikanter som den önskar.

Se varandra när ni repar

Jamulus är bara ett verktyg för att dela ljud. Vill man ha bild när man ses får man kombinera det med något videoprogram, tex. Zoom eller Jitsi. Jitsi rekommenderas av Jamulus själva. Jitsi är gratis, open source, och kompatibelt med Jamulus. Jitsi hittas på www.jitsi.org.

Här hittar du vår lista på fler videomötestjänster.

Frågor?

Gå med i Facebookgruppen Jamulus Sverige

I Facebookgruppen Jamulus Sverige finns många hjälpsamma Jamulusanvändare samlade. Gå med och ställ era frågor här, det är det snabbaste och enklaste sättet att få hjälp.

Jamulus Sverige på Facebook