Skip to main content

Bejakande perspektiv på HBTQ i Bibeln och kyrkan

Uppdaterad:

En studiecirkel utifrån de 30 lektioner som publicerats av Niclas Öjebrandt på ettgotthem.se under rubriken: 30 lektioner om varför den trofasta vägen framåt för kyrkan är att bejaka hbtq-personer.

En studiecirkel utifrån de 30 lektioner som publicerats av Niclas Öjebrandt på ettgotthem.se under rubriken: 30 lektioner om varför den trofasta vägen framåt för kyrkan är att bejaka hbtq-personer.

Studiecirkeln vänder sig till dig som reflekterar över Bibeln, Kristen tro och HBTQ-inkludering.

Här följer en presentation av kursledaren Niclas Öjebrandt och kursmaterialet:
Jag heter Niclas Öjebrandt, Jag älskar Gud, Jag älskar Bibeln och jag älskar kyrkan – och jag tror att ett bejakande av HBTQ-personer är den trofasta vägen framåt för kyrkan. Och jag vill att min och din församling ska bli ett gott hem för kristna HBTQ-personer. För tre år sedan deltog jag i utgivningen av en bok som heter Välkomna Varandra. Vi var 15 författare som tillsammans beskrev olika bejakande perspektiv av Homosexualitet i kyrkan. Sedan dess har jag fortsatt att samtala, studera och fundera.

Jag har också fått förmånen att bli vän med ett stort antal HBTQ-personer i olika församlingar runtom i Sverige. Mina erfarenheter och det jag lärt mig har gjort mig än mer övertygad om att kyrkan har massor att lära i mötet med de HBTQ-personer som är en del av våra församlingar. Deras gåvor och deras erfarenheter kan berika oss med nya perspektiv på livet. Livet på marginalen i en värld som ofta bemöter dig med förakt, hån och hat har utan tvekan inneburit att HBTQ-personer i vårt samhälle och i våra församlingar ofta bär på sår och sorger.

För många är detta ett laddat och komplicerat samtal. En viktig komponent för att vi ska bli klokare och kunna samtala på bästa sätt, är att vi gräver djupare i den undervisning som vi grundar våra ställningstaganden och etiska principer på. Därför vill jag bidra till detta samtal genom att i denna studiecirkel samtala om varför den trofasta vägen framåt för kyrkan är att bejaka hbtq-personer.

De 30 lektionerna som publiceras på ettgotthem.se under september månad har en förlaga på engelska, utgiven av The Reformation Project. De är en amerikansk organisation som jobbar för att främja inkludering av HBTQ-personer i kyrkan. Jag har översatt deras material till svenska och kompletterat med några mindre justeringar för att passa vår svenska kontext. Översättningen är gjord med ett medgivande från The reformation Project.

Välkomna att delta i samtalet.

Praktisk information
– Studiecirkeln sker på Zoom, du får länk några dagar innan uppstart.
– Datum: 16 jan, 23 jan, 30 jan, 6 feb, 13 feb
– Begränsat antal deltagare.

Läs mer om Niclas Öjebrandt och Kursmaterialet på bloggen: https://ettgotthem.se

Eventuell dokumentation under arrangemanget

Under enstaka tillfällen skickar vi en fotograf till våra arrangemang, i syfte att dokumentera verksamheten för vår verksamhetsberättelse eller att samla material för att marknadsföra framtida arrangemang av samma typ. I dessa fall kommer ni att informeras och självklart ges möjlighet att inte vara med. Vi värnar om din personliga integritet! Läs vår integritetspolicy här.

Mer inom Religion och tro

Konfirmationsläger 2023

Konfirmationsläger 2023

Härliga lägerdagar 18 juni - 2 juli för dig som gått ut årskurs 8.

 • Plats
  Klintehamn, Gotlands kommun
 • Datum
 • Tillfällen
  Söndag 15:30 - 21:00
 • Tillfällen
  14 tillfällen
Läs mer
ABC Gruppledarutbildning

ABC Gruppledarutbildning

ABC, alla barn i centrum, vänder sig till dig som möter föräldrar med barn 3–12 år i ditt arbete eller uppdrag. En möjlighet för er som förening, församling ...

 • Distans
  Distans
 • Plats
  Umeå, Umeå kommun
 • Datum
 • Tillfällen
  Lördag 09:00 - 16:00
 • Tillfällen
  4 tillfällen
Läs mer