Skip to main content

Lev - Sara Lidman som aktivist och talare i Lycksele

I den här studiecirkeln ingår både föreställningen "Lev" och en föreläsning om Sara Lidmans talarkonst och agitation av och med Ellenor Lindgren.

Sara Lidman avslutade nästan alla sina tal med “Lev!” En uppmaning – att vi alla ska komma ihåg att vi faktiskt lever. Det är vi som måste ta ansvar, tänka, reflektera, protestera och agera -nu!  Sara Lidmans tal har också inspirerat Ellenor Lindgren att göra ett electroniskt scenkonstverk och detta inleder denna studiecirkel om tre träffar. 

Ingen deltagaravgift, men anmälan här är obligatorisk! Lättare lunch finns att köpa för 50 kr i paus.

Datum och tider

13 november kl 11.30-13.45 MB Lycksele
16 november kl 17.00-19.15 på Biblioteket i Lycksele
23 november kl 17.00-19.15 på Biblioteket i Lycksele

Detta är ett samarrangemang med Lycksele Bibliotek, Lycksele riksteaterförening, Studieförbundet Bilda och Region Västerbotten.

 

Upplägg

Träff 1: Föreställningen “Lev” och föreläsning av Ellenor Lindgren

Föreställningen Lev! är ett elektromusikaliskt scenkonstverk, ett kollage av tal, musik och är baserat på offentliga tal av Sara Lidman. Efter fikapaus ges en föreläsning om Sara Lidman som talare och agitator.

Träff 2: Sara Lidman som talare och agitator – mänskliga rättigheter

Inleds med en film om Sara Lidmans engagemang i det offentliga rummet. Sedan läser vi tre tal av Sara; tema mänskliga rättigheter.

Träff 3: Sara Lidman som talare – miljö och natur

Sara Lidman talade ofta om människans beroende av miljön och naturen runt om sig. Hon var en motståndare till kärnkraft och skogsskövling och den kolonialisering hon ansåg Sverige bedrev av Norrland med dess utsugning på råvaror. Hon höll sitt eget försvarstal i Stenungsund 22 mars 1988, detta läser vi och diskuterar även aktivism i bredare form.

 

 

Studiecirkeln är en del av BiblioBilda – arena för demokrati

Med målsättningen att vidga och vitalisera den demokratiska arenan samarbetar Studieförbundet Bilda Nord, Umeregionens folkbibliotek och Regionbibliotek Västerbotten under den gemensamma rubriken BiblioBilda – arena för demokrati. Syftet är att utöka och befästa folkbibliotekens och folkbildningens uppdrag att stärka demokratin. Läs mer på www.bilda.nu/bibliobilda

Eventuell dokumentation under arrangemanget

Under enstaka tillfällen skickar vi en fotograf till våra arrangemang, i syfte att dokumentera verksamheten för vår verksamhetsberättelse eller att samla material för att marknadsföra framtida arrangemang av samma typ. I dessa fall kommer ni att informeras och självklart ges möjlighet att inte vara med. Vi värnar om din personliga integritet! Läs vår integritetspolicy här.

Mer inom Samhällsengagemang

Kris som möjlighet – kyrkornas roll i en ny tid

Ett panelsamtal om krisens möjligheter och kyrkans bidrag i arbetet med att bygga en hållbar värld. Vilka vanor lämnar vi bakom oss, vilka nya tar vi med? Vad kommer vara drivkraften i utvecklingen?

 • Distans
  Distans
 • Plats
  Uppsala, Uppsala kommun
 • Datum
 • Tillfällen
  Tisdag 18:30 - 20:15
Läs mer

Mer inom Demokrati och jämställdhet

Meet and Greet November

Meet and Greet November

Skellefteå is growing fastly and many people from different places and origins are interested in blooming here. The Expats and Friends Association (EFA) is an international non-profit association interested in making people welcome!

 • Plats
  Skellefteå, Skellefteå kommun
 • Datum
 • Tillfällen
  Fredag 17:15 - 19:00
 • Tillfällen
  1 tillfällen
Läs mer

Killmiddag i Härnösand

Välkommen på Killmiddag! Ett forum för killar och män att prata om manlighet och jämställdhet utifrån egna erfarenheter!

 • Plats
  Härnösands kommun, Västernorrlands län
 • Datum
 • Tillfällen
  Måndag 18:00 - 20:30
 • Tillfällen
  1 tillfällen
Läs mer