Att välja videomötesverktyg
Uppdaterad:
Videomötet har kallats för det nya fysiska mötet. Det finns många sätt att mötas med video, därför har vi samlat tips och råd kring en rad olika verktyg som finns tillgängliga.
Använd det ni är mest trygg med
Vi rekommenderar alltid att använda det videoverktyg som du är vana vid och gärna på plattformar där grupper redan är. Har ni ingen plattform eller kunskap i några verktyg hittar ni tips och råd på denna sida.
Frågor som underlättar valet:
- Finns gruppen på någon plattform eller socialt media redan?
- Vill du skapa videomöte så enkelt som möjligt?
- Vill du ha videomöte med fler funktioner, som till exempel enkätfrågor?
- Hur många personer är det i din grupp?
- Vilka enheter använder gruppen; Mobil, surfplatta eller dator?
För att delta behövs:
- En e-postadress eller ett mobilnummer för att ta emot mötesinbjudan.
- En dator, surfplatta eller en mobil med kamera och mikrofon.
- Internetanslutning.
- Gärna, men inget måste: Ett headset (ett vanligt till mobilen går utmärkt).
Sociala plattformar som har videomöten
Några exempel på sociala plattformar som har videomötesfunktion är:
Kostnadsfria videomötesverktyg – enkla att komma igång med
För dig som vill skapa ett videomöte för din grupp på enklast möjliga vis, använd Skype eller Jitsi Meet via en webbläsare. Då behöver du varken installera något eller registrera ett konto. Med några enkla klick startar du mötet och får en inbjudningslänk att dela med gruppen via mejl eller via sms.
Skype
Besök www.skype.com/sv/free-conference-call/ eller www.skype.com/sv/ för mer information. Denna version fungerar bara i webbläsarna Chrome och Edge.
Jitsi Meet:
Besök https://meet.jit.si/ för mer information.
Kostnadsfria videomötesverktyg med fler funktioner
Zoom Meeting
I gratisversionen kan du hålla gruppmöten med upp till 100 personer – men för möten med tre eller fler deltagare finns det en 40-minuters begränsning. Funktioner som gör Zoom till mångas favorit är möjligheten att dela upp ett videomöte i flera mindre gruppmöten – så kallade break out sessions – där man exempelvis kan samarbeta två och två och sedan återgå till stormötet. Mötesarrangören har överblick över mötesrummen. Det finns också en mängd olika inställningar och bland annat kan ljudet ställas in så att bakgrundsljudet fångas upp, vilket är särskilt bra för musik-, dans- och sångarrangemang på distans.
Deltagare behöver antingen ange ett lösenord för att komma in i mötet (sätts av mötesarrangören) eller bli ”insläppta” av mötesarrangören. Mötesarrangören kan göra andra till medarrangör för att förenkla hanteringen av detta.
- Maxantal i videomöte: 100 personer + tidsbegränsning på 40 minuter om man är fler än 3 deltagare.
- Kan användas: Online via webbläsare, samt som app på datorn surfplatta och på mobil.
- Möjligt att skapa grupper: Ja.
- Krävs konto för mötesvärden: Ja, baserat på e-postadress.
Microsoft Teams
Teams är en app som du kan använda på dator, surfplatta eller en mobil samt via en webbläsare. I den kostnadsfria versionen kan du starta videomöten direkt, alternativt schemalägga videomöten som du bjuder in din grupp till.
I Teams kan du också skapa samarbetsytor, så kallade team, där alla i teamet eller gruppen kan göra inlägg, skapa, lagra, dela och samarbeta i olika filer. För det behöver gruppen få en inbjudan till det aktuella teamet. Antingen genom att dela länk, bjuda in via adressboken, eller via epost. Titta gärna på den här filmen om du vill veta mer om det.
- Maxantal i videomöte: 100 personer.
- Kan användas: Online via webbläsare, samt som app på datorn surfplatta och på mobil.
- Möjligt att skapa grupper: Ja.
- Krävs konto för mötesvärden: Ja, baserat på e-postadress.
Skype
Skype är veteranen bland videomötesverktyg, som du även kan ringa till telefoner via. Skype finns som app för mobiler, datorer och till och med för tv-apparater. I ett videomöte kan du till exempel dela skärm, spela in, chatta, visa reaktioner med emoijis, göra eller svara på enkätfrågor (polls).
- Maxantal i videomöte: 50 personer
- Kan användas på: Tv-apparater, dator, surfplatta och mobil (app som laddas ned). Även online via webbläsare.
- Möjligt att skapa grupper: Ja, i apparna. Inte i den enklare onlineversionen.
- Krävs konto för mötesvärden: Ja, baserat på epost-adress eller telefonnummer för apparna. Inget alls för den enklare online-versionen (se ovan).
Google Meet
Googles videomötesverktyg. Har du ett Gmail–konto är detta ett enkelt alternativ. Du kan använda tjänsten i en webbläsare, utan att behöva installera något eller som app på din mobil. Däremot behöver du ha ett Gmail-konto.
- Maxantal i videomöte: 100 personer
- Kan användas på: Dator, surfplatta och mobil (app som laddas ned).
- Möjligt att skapa grupper: Ja.
- Krävs konto för mötesvärden: Ja, ett Gmail-konto.
Facebook Messenger
Messenger är en populär chattapp. För använda Messengers alla funktioner behöver du dock ha ett Facebook-konto som mötesvärd. Deltagare kan ansluta utan att ha ett Facebook-konto. I Messenger finns bland annat filterfunktioner och Messenger Rooms som gör att du kan organisera olika videomötesgrupprum med upp till 50 deltagare samtidigt.
- Maxantal i videomöte: 50 personer.
- Kan användas: Som app på mobil eller surfplatta, alternativt online via webbläsare.
- Möjligt att skapa grupper: Ja
- Krävs konto för mötesvärden: Ja, ett Facebook-konto.