Skip to main content

Vad är EU och EU-valet?

Uppdaterad:

På denna sida finns information gällande Europaparlamentsvalet 2024. Här hittar du bland annat Bildas ordlista inför EU-valet, tips på arrangemang och information kring var du kan hitta material på lätt svenska och andra språk. Längst ner på sidan finns en folder att ladda hem och skriva ut för dig som vill.

Vad är EU och EU-valet?

Europeiska unionen (EU), är ett ekonomiskt och politiskt samarbete som omfattar 27 medlemsländer. Den nuvarande Europeiska unionen bildades 1992, Sverige blev medlem 1995. Vart femte år är det EU-val. Då väljs nya ledamöter från olika politiska partier in i EU-parlamentet som fattar beslut som påverkar alla medlemsländer. Den 6-9 juni 2024 är det EU-val, då har du möjlighet att använda din röst och ta del av demokratins grundläggande rättigheter.


Vem kan rösta?

Du kan rösta om du är medborgare i ett EU-land och fyller 18 år senast 9 juni.

 

Var kan du rösta?

Söndagen den 9 juni 2024 är det EU-val i Sverige. Det går att rösta i förtid, med bud eller från utlandet.

 

Lokaltillgänglighet

Väljare med en funktionsnedsättning som vill rösta i EU-valet i Sverige kan få hjälp att rösta i vallokalen om det behövs. Alla vallokaler ska vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Du kan också få hjälp att rösta genom bud eller ambulerande röstmottagare. Mer om hjälp vid röstning på Valmyndighetens webbplats.

 

Råder det röstplikt enligt lag? Måste man rösta?

Nej, det är inte obligatoriskt att rösta i EU-valet i Sverige.

 

Vi behöver bilda oss ­tillsammans!

Vi är många som upplever snabba förändringar i vår omvärld och ett viktigt verktyg i ett sådant läge är det gemensamma lärandet. Det ger oss ett av redskapen att påverka. Demokrati handlar ytterst om inflytande, samhällsengagemang och delaktighet i samhället. Och därför är folkbildningens ansvar bland annat att tillgängliggöra samhällsinformation så att den når ut till så många som möjligt.

 

Varför informerar Bilda om detta?

På Bilda vill vi i samband med Europaparlamentsvalet 2024 påminna om att värna dina demokratiska rättigheter genom att bilda dig och använda din röst oavsett var du står/tycker.

Nedan finns länkar till EU-valet på lätt svenska och en ordlista för dig som lär dig svenska. Att tillgängliggöra information på lättläst svenska med ordlista och fler språk, skapar förutsättning för människor att känna sig delaktiga i samhället.

 

Bildas ordlista inför EU-valet

  • Demokrati = folkstyre, folkmakt
  • EU = Europeiska unionen
  • Val = process där kandidater från politiska partier tillsätts för att företräda medborgarna i ett land
  • Ledamot = person/ representant som valts in i ett politiskt parti eller annan beslutande enhet
  • Parlament = riksdag, kongress, folkrepresentation
  • Insats = prestation, något att bidra med
  • Tillgänglig = lätt att nå så att fler förstår, till hands
  • Arrangemang = evenemang, aktivitet
  • Inflytande = påverkan, influens, makt
  • Rösta = säga sin mening, delta i ett val, välja
  • Röstkort = handling som visar att man får rösta
  • Delaktig = medverkan, att få bidra, participation

 

ViMåstePrata – en del av folkbildningen

ViMåstePrata är en demokratisatsning inom folkbildningen. De erbjuder bildningsinsatser och gemenskap kring demokratifrågor som kräver fördjupning, samtal och samling. ViMåstePrata drivs med Studieförbunden i samverkan som huvudorganisation och med stöd från Folkbildningsrådet.

Tips på material att arbeta med i samband med EU-valet samt generellt kring demokratifrågor är Demokratikort. De finns att skriva ut här: Services — ViMåstePrata (vimasteprata.org)

 

Tips på lätt tillgänglig information och arrangemang under EU-valet 2024