Skip to main content
Samarbete med Philokalia Institute i Libanon

Samarbete med Philokalia Institute i Libanon

Bilda samarbetar med det libanesiska kulturinstitutet Philokalia Institute, beläget i Libanon strax norr om Beirut, sedan hösten 2022. Syftet är att utveckla orientaliska körer inom Bilda.

Samarbetets syfte är att stärka vårt arbete inom orientalisk musik, i synnerhet inom kör.

Institutet leds av Sr Marana Saad, som är ledare för den mest prestigefyllda kören i Libanon: Philokaliakören som har sjungit på festivaler och konserter i Frankrike, Cypern, Italien, Polen, Tyskland och USA samt medverkat i många filminspelningar och skivinspelningar.

Kören består av 100 vuxna och 80 barn. Körens mål är att utveckla körsångarnas musikaliska förmåga samt erbjuda en kulturell och spirituell miljö för personlig utveckling. Kören, såväl som institutet ägnar sig åt både helig musik och populärmusik, traditionell libanesisk och orientalisk musik.

Om syster Marana Saad

Syster Marana Saad är grundare av och musikinstruktör på Philokalia-institutet. Hon leder kören Philokalia Choir, som är en av de ledande körerna i Libanon. Sr. Marana är även professor vid Holy Spirit University of Kaslik och Notre Dame University samt medlem i den maronitiska patriarkala liturgikommittén (musikkommittén). Förutom att ha medverkat i en rad olika konferenser, festivaler, workshops och tv -och filmsoundtracks har Syster Marana skrivit artiklar om sakral musik, körledning och ledarskap.

Läs mer om Syster Marana Saad

Schola Cantorum – utbildningar online

Institutet bedriver också utbildningar online, under namnet Schola Cantorum.
Som en del av Philokaliaprojektet kommer fyra körledare att via Bilda få möjlighet att delta i onlinekursen Schola Cantorum. Detta är en mycket bra och grundläggande utbildning för körledare med huvudlärare Sr Marana Saad som under många år har medverkat som föreläsare, lärare och inspiratör på konferenser och workshops över hela världen.

Schola cantorum är öppen för studenter från hela världen och en del av innehållet är detta:

  • Musikteori
  • Harmonilära
  • Körledning
  • Interpretation av helig musik
  • Musikpedagogik
  • Repertoar
  • Arrangering för kör

Bilda har fyra platser inom deras utbildning, under våren -23.
Eventuellt kommer vi kunna erbjuda fyra nya platser under hösten -23.

Läs mer om Philokalia

Läs om hur Marana Saads workshop 2022 påverkade deltagarna

Kontaktpersoner