Skip to main content

Människan är en berättelse

Uppdaterad:

Alla människor bär en berättelse inom sig, varje hjärta har sin saga. Din livsberättelse är viktig och kanske du vill dela den med någon annan? Antingen mellan fyra ögon, eller i en grupp. Väntjänsten och Kumla kommun erbjuder, tillsammans med oss på Bilda samt andra aktörer, olika aktiviteter som vill främja gemenskap för personer över 65 år i Kumla kommun.

Projektet ”Människan är en berättelse” har sin grund i mötet med andra människor och vårt mål är att du ska finna en känsla av tillhörighet och glädje i gemenskap med andra människor. Därför erbjuder vi olika slags tillfällen för att hitta en plats där du kanske kan känna dig hemma. Denna satsning riktar sig till dig som bor i Kumla kommun.

Det kan röra sig om ett enkelt möte med någon medmänniska eller att träffas flera gånger i samtalscirkeln ”Jag åldras alltså lever jag”. Eller varför inte ett lekfullt möte med andra i prova-på-teater? Prova-på som kan leda till ett sammanhang där du sedan inte alls behöver spela teater, men har hittat nya vänner.

Nästa steg

Nästa steg i projektet är att finna berättelser från en tid som varit, men som format den tid vi lever i idag i Kumla. Kanske tror du inte att din historia är viktig och intressant – men verkligheten är en helt annan. Varje människas historia är en pusselbit i ett stort pussel. Saknas din historia blir pusslet aldrig färdigt. Berätta din historia för någon, skriv ner den eller berätta den i form av ett broderi eller något annat som symboliserar ditt liv.

Kumla blev stad 1942 och ni som är födda samma år har något stort att fira tillsammans. Historierna blir sedan underlag till en teater eller till en utställning på Kumla bibliotek under sommaren 2022.

En film om Seniorsamtal

Föreningen Väntjänsten

Föreningen Väntjänsten är en ideell förening som består av volontärer som är 65+. Föreningens syfte är att pensionärer hjälper pensionärer. Här erbjuds en telefonjour dit man kan ringa varje vardag mellan kl 10.00- 11.45 om man vill ha sällskap till sjukvården, tandläkaren, frisören med mera. Vi anordnar också träffar på olika platser i Kumla dit man kan gå för att lyssna på musik, dricka kaffe och umgås. Upplever du dig ensam kan du kanske få ett besök av någon eller själv bli den som lyser upp tillvaron för någon annan genom ditt besök. I Väntjänsten har vi en plats för dig i vår volontärverksamhet där du kan hjälpa till med fikaservering, ledsagning eller andra uppgifter som blir till glädje för dina medmänniskor.

Samarbetspartners

Föreningen Väntjänsten, Kumla kommun, Studieförbundet Bilda, Örebro läns bildningsförbund, Åbytorps teatergrupp, Gata upp och gata ner, Region Örebro län, Kumla Sannaheds hembygdsförening, Yxhult-Hällabrottets hembygdsförening PRO Hällabrottet, PRO Åbytorp, PRO Kumla Södra, SPF Seniorerna Kumlabygden och RPG (Riksförbundet Pensionärsgemenskap).