Skip to main content

Kultur på gatan

Uppdaterad:

Världens bästa sommarjobb för unga kulturskapare! Kan du jonglera, sluka eld, spela instrument, dansa eller sjunga? Vill du jobba som kulturarbetare och uppträda på gator och torg i sommar och få betalt samtidigt som du utvecklas och får nya vänner?

Välkommen till en ny sommar med oss!

Under sommaren 2023 uppträder unga kulturskapare på gator och torg i Sandviken och i Söderhamn! På vår Facebooksida hittar du evenemang med tider och platser. Följ även Kultur på gatan på Instagram!

 

Så här funkar det

Är du bra på något inom kultur? Vill du stå på en scen och uppträda inför publik? Då är du helt rätt för att söka det här sommarjobbet! Du kan söka själv eller tillsammans med din grupp, men alla gruppmedlemmar måste skicka in varsin ansökan till oss.

Kultur på gatan arrangeras av Studieförbundet Bilda i samverkan med flera kommuner. Du arbetar dagtid, sex timmar per dag, måndag till fredag under tre veckor.  Under de tre veckorna ingår introduktion, handledning, repetitioner och två veckors spelperiod. Framträdandena sker till exempel på gågator, i parker, på äldreboenden eller i gallerior. Vi på Bilda sätter ihop grupper med olika kulturskapare, vilket innebär att du inte jobbar ensam. Du får nya kompisar!

 

Följ Kultur på gatan på Instagram
Följ Kultur på gatan på Facebook

Vad händer efter min ansökan?

När du skickat in din ansökan kommer en jury titta på den. Juryn kallar sedan till ett första möte med de som är bäst lämpade för jobbet. Alla sökande får besked via mejl oavsett om de får jobbet eller inte.

Om du får jobbet kommer två-tre veckor av ditt sommarlov att gå till att arbeta som kulturarbetare. Juryn delar in de sökande i grupper. I början av sommaren kommer ni att repetera in ett scenprogram som ni sedan spelar upp på flera olika platser runt om i din kommun. Under både rep- och spelperiod kommer du ha tillgång till en handledare med konstnärlig och pedagogisk kompetens.

 

Information till kommuner

Vi blir större och bättre hela tiden! Hoppa på tåget i din kommun. Kontakta Jonas Jonsson för information om hur vi kan starta upp ett samarbete.

”Det som känns så fint med Kultur på gatan är att kunna erbjuda unga kulturutövare en första kontakt med yrkeslivet. Att se, lyfta och stärka dem i sin självbild och få dem att växa som människor. Och att de får komma till insikt om att det här som jag kan, det är värt nåt! Man kan ju till och med jobba med det här!”

Jonas Jonsson, Bilda

Så började Kultur på gatan

Sommaren 2016 arrangerades projektet Kultur på gatan i Bollnäs för första gången. Bollnäs kulturskola och kulturenhet och Studieförbundet Bilda erbjöd då drömsommarjobb till ungdomar som bodde i Bollnäs kommun. Mer än 60 unga sökte och kallades till en riktig audition. Till sist rekryterades 31 unga musiker, dansare, skådespelare och cirkusartister, alla mellan 13-21 år. Ungdomarna blev senare indelade i nio grupper som fick skräddarsydda uppdrag och genomförde inte mindre än 139 offentliga framträdanden under juni, juli och augusti på Bollnäs gator och torg under sommaren 2016. Artisterna visade prov på ett stort mått av eget ansvar, kamratskap och förbluffande konstnärlig skicklighet.

Kulturprojektet växer sig större

Projektet växte sig större i samarbete med fler kommuner som ville engagera sig i unga och Kultur på gatan fanns under sommaren 2017 i Bollnäs, Järvsö, Sandviken och Timrå.

Studieförbundet Bilda utvidgade kulturprojektet ytterligare under sommaren 2018 tillsammans med ännu fler kommuner. Under sommaren erbjöd Studieförbundet Bilda tillsammans med Sandvikens kommun och Kulturskola tio ungdomar att sommarjobba med kultur på gatorna i Sandviken, under veckorna 27-29. Dessa kultursommarjobbare var fördelade i en konstgrupp och två musikgrupper och de bjuder bland annat på underhållning i form av sång och musik, audiovisuell konst, traditionell och digital teckningskonst på offentliga platser.

Alla uppträdanden var planerade enligt ett schema som spreds i form av en flyer på stan av Sandvikens kommuns sommarvärdar.

Kultur på gatan