Skip to main content

Cykla för jämställdhet – en studiecirkel i fem delar

Uppdaterad:

Att kunna rulla fram på en cykel kan generera så många positiva effekter. När en flicka i Bangladesh får cykla kan hon ta sig till skolan billigt och säkert. Med utbildning minskar risken att hon gifts bort tidigt.

Om materialet

Studiematerialet Cykla för jämställdhet tar oss med till Bangladesh där vi får möta systrarna Sharifa och Ahki. De kämpar för att stärka kvinnors rättigheter i sitt samhälle, bland annat genom att lära sig att cykla.

Det digitala studiematerialet med tillhörande ledarguide är framtaget tillsammans med Diakonia.

Upplägg

Cykla för jämställdhet är en studiecirkel med digitalt studiematerial som bygger på fem filmer och träffar med följande teman:

  • Förväntningar och normer
  • Barnäktenskap
  • Rätten till arbete
  • Våld i nära relationer
  • Rörelsefrihet

Digitalt studiematerial

 Alla studiecirklar får en studieplats, en digital mötesplats för cirkeln, utan kostnad. På studieplatsen får ni får tillgång till materialet, kan kommunicera med varandra genom blogg, chatt och videomöten. Ni kan även dela filer och länkar med varandra på studieplatsen. Här finns allt för er cirkel samlat på ett ställe. Bilda hjälper er igång med studieplatsen. 

Du kan starta en studiecirkel vart du vill i landet. Ni i gruppen bestämmer om ni vill träffas fysiskt eller på distans via videomöten. Hör av dig till någon av våra regionala kontaktpersoner nedan för att få hjälp att komma igång!

Starta studiecirkel

Det digitala studiematerialet är tänkt att använda i en studiecirkel. Om du startar en studiecirkel får du och din grupp tillgång till materialet gratis via vår lärplattform. Kontakta någon av kontaktpersonerna nedan så hjälper de dig igång.

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).

Bilda Svealand

Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.

Bilda Sydöst

Östergötlands län, Jönkö­pings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.

Eva Danielsson

Verksamhetsutvecklare Samhälle, Möten i Jerusalem, projektledare Bilda Gårdshuset Norrliden

Bilda Sydväst

Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.