Skip to main content

Ateljé Spaljé: Låt dina plagg leva längre!

Uppdaterad:

Kläder, denna nödvändighet, och för många ett intresse, har de senaste åren seglat upp som en riktig miljöbov på grund av vår överkonsumtion. Måste det vara så här? Konservator Karin Dreijer visar vägen till ett annat sätt att förhålla oss till plaggen vi bär.

Lördagen den 27 januari kommer Textilkloks konservator Karin Dreijer till Ateljé Spaljé i Västra Frölunda för att inspirera till och ge praktisk kunskap för att vårda de plagg vi har. I föredraget får du tips för loppisfynden, veta hur man får bort noppor, lukter, tar bort fläckar och väljer rätt tvättmedel. Vare sig du vill behålla ett plagg eller skänka det vidare så är det viktigt att ta hand om det så att det kan fortsätta att användas, i sin ursprungliga form eller omgjort. Att återbruka material är bästa sättet att spara på jordens resurser! Under föredraget får du också lagningsinspiration – vad är bra att tänka på när man lagar sina kläder? Vilken tråd, nål, lagalapp och lagningsteknik är lämplig?

Utöver föredraget håller hon även en workshop där du som deltagare får testa olika lagningstekniker för olika material, till exempel tunna och tjocka tyger, vävt och stickat. Det ges möjlighet att öva på både mindre och mer synliga lagningar, såsom sashiko.

Två upplägg att välja mellan
Under dagen kan du välja att gå på enbart föredrag eller både föredrag och workshop. För den som väljer det senare ingår lunch och fika och material. Du hittar respektive upplägg längre ner på denna sida att anmäla dig till.

1. Föredrag
Tid: 12.00
Kostnad: 150:-

2. Föredrag och workshop (lunch och fika ingår)
Tid: 12.00-15.30
Kostnad: 495:-

Det här arrangemanget är ett samarbete mellan Ateljé Spaljé, som drivs i Reningsborgs regi, och Studieförbundet Bilda. Intäkterna efter omkostnaderna för dagen går till Reningsborgs 90-konto.