Skip to main content

Tro och TV-serier

Uppdaterad:

Materialet är tänkt att bygga en bro mellan något du och andra redan gör, serietittande, och den kristna tron. Genom att titta, ställa frågor och lyssna på varandra är förhoppningen att ni som grupp, samtidigt som ni njuter av en TV-serie, får syn på värderingar, livsmål, normer, gud(ar) och kanske framförallt, når en lite djupare förståelse av vem Gud är och vilka ni är.

Dansbanor, elgitarrer och nöjesfält, världens nöjen var strängt förbjudna för de kristna i Frikyrkosverige under det tidiga 1900-talet. Linjen mellan världen där ute och den kristna gemenskapen var skarp, och aktade man sig inte, kunde man bli utesluten ur församlingen. Sen gick tiden, ett nytt århundrade inleddes och idag är TV-serier ett vanligt samtalsämne vid kyrkkaffet. TV-serier fyllda med grovt språk, våld, sex och intriger. De flesta tittar, och ärligt talat tittar de flesta ganska mycket, och ingen blir utesluten.

Det finns många förklaringar kring varför gränsen mellan världen och frikyrkan har blivit allt luddigare. Hur som helst hörs idag sällan röster inom frikyrkan om förbud. Är det bra att många tittar på TV-serier? Är serierna fyllda av ”världen”? Kommer kyrkorna bli smittade? Borde vi i så fall avstå helt? Det är en väg att gå, svår att genomföra och frågan är om inte kyrkans folk går miste om en möjlighet då? Tänk om serierna, som vi redan tittar på, kan få bli ett verktyg för teologisk fördjupning? Tänk om de kan hjälpa oss att djupare förstå vår omgivande kultur och lära oss tala dess språk? Tänk om de till och med kan hjälpa oss att tydligare få syn på vem Gud är? Och vilken plats vi har i världen?

Så inleds materialet Tro och TV-serier – berättelser om andra och dig av teologen och folkhögskoleläraren Johannes Roswall och Bildas verksamhetsutvecklare Andreas Wistrand.

 

Möt Johannes Roswall i ett samtal med Andreas Wistrand kring Tro och TV-serier

Vem riktar sig materialet till?

Materialet riktar sig till dig som leder grupper med unga vuxna där TV-serier kanske är en stor del av deras vardag. Det kan också vara för dig som vill fördjupa dig i din tro tillsammans med ditt kompisgäng.  Det kan också vara för dig som vill förstå en serie bättre.

Upplägg steg för steg

 1. Välj serie, spår och upplägg.
  Antingen bestämmer ledaren detta själv, eller gruppen tillsammans.
 2. Lås upp serien.
  Skapa en gemensam förståelse av serien genom att ställa frågor som finns i materialet.
 3. Spår.
  Samtal utifrån den valda TV-serien och utifrån det spår ni har valt. Det finns två spår Relationer och medmänniskor och Gudar och avgudar.

Vill du starta en samtalsgrupp i materialet?

Vi har två förslag för dig:

 1. Du får tillgång till en digital studieplats (Learnify) där du kan genomföra din cirkel på distans samt där allt material finns tillgängligt.
 2. Du får materialet skickat till dig med post för att använda i en fysisk cirkel.

Har du någon annan tanke eller kanske en fråga, kontakta oss så hjälper vi dig vidare!

Kontakta någon av oss för att komma igång!

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).

Bilda Svealand

Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.

Bilda Sydöst

Östergötlands län, Jönkö­pings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.

Eva Danielsson

Verksamhetsutvecklare Samhälle, Möten i Jerusalem, projektledare Bilda Gårdshuset Norrliden

Bilda Sydväst

Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.