Skip to main content

Studieguide till boken ”Med alla levande varelser”

Uppdaterad:

Detta är en bok för dig som vill leva med hopp i klimatkrisens tid. Hoppet säger inte att allt ordnar sig, men att det finns ljus någonstans och att vi får gå åt det hållet.

Genom historien har den kristna tron uppmuntrat människor att se Guds närvaro i naturen och att förhålla sig till jorden på ett respektfullt sätt. Bibeln rymmer en vision om allt levandes helighet och hela skapelsens frälsning. Den visionen behöver vi återupptäcka. Tillsammans med alla levande varelser får vi vara del av den stora motståndsrörelsen mot förödelsen.

Med alla levande varelser inleds med en ekologisk läsning av Bibeln med fokus på människans relation till naturen och Guds skapelse. Sedan följer förslag på praktiker som öppnar upp våra hjärtan för en livets och livsglädjens andlighet. Den avslutande delen är en bönbok för daglig bön i gemenskap med hela skapelsen. Bönen ger oss uthållighet att leva i hopp och motstånd i klimatkrisens skugga. I studieguiden finns ett färdigt förslag på upplägg om fem träffar, där bokens delar varvas så att varje träff innehåller en tidebön, läsförslag och samtalsfrågor samt två praktiker att utmana sig att prova till kommande cirkelträff.

Om författarna

Fredrik Ivarsson är exeget och kyrkoherde i Varberg. Annika Spalde är diakon och pilgrimsvandrare till klimatmötet i Glasgow.

Du får tillgång till studieguiden när du startar en studiecirkel om boken.

 

Starta studiecirkel

Materialet är tänkt att använda i en studiecirkel. Kontakta någon av kontaktpersonerna nedan så hjälper de dig igång. När du startat en studiecirkel får du en kod som du använder för att kunna ladda ner materialet.

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).

Hanna Bosenius

Verksamhetsutvecklare kyrka (Föräldraledig)

  • E-post hanna.bosenius@bilda.nu
  • Fast telefon 0243-88 702

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.

Bilda Svealand

Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.

Bilda Sydöst

Östergötlands län, Jönkö­pings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.

Bilda Sydväst

Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.

Jag har en kod och vill ladda ner materialet