Skip to main content

Intresset är drivkraften för en ung scoutledare

Uppdaterad:

Hannes Hedin är scoutledare inom Equmeniascout Hudiksvall. Han började själv i scoutgrupp när han gick i lågstadiet. Genom Bilda har han gått två ledarutbildningar och enligt Hannes är det bästa med att vara ledare att få lära andra om friluftsliv.

Hannes är med som hjälpledare i Spårarscouterna, som går i lågstadiet, och gruppen Upptäckarscouterna, som går i mellanstadiet. I scoutgrupperna får de lära sig om natur, sjukvård och knopar. De leker, pysslar och som de scouter de är vistas de såklart mycket ute i skog och mark.

Spårare till upptäckare till ledare

Hannes började själv som scout när han gick i lågstadiet. Han blev tipsad av en kompis att följa med och testa på en scoutkväll och sen blev han kvar. Nu är han 17 år och har varit ledare i cirka fyra, fem år. Det roligaste med att vara ledare säger Hannes är att få lära de yngre något nytt, att få se dem erhålla ny kunskap och scouting och få upp deras ögon för friluftsliv.

De träffas en gång i veckan. Ibland har deltagarna väldigt mycket energi och ibland har de lite mindre och då måste ledarna peppa dem.

– När vi är ute i skogen kan de vara lite överallt och det kan vara svårt för dem att sitta still när de ska pyssla, men det brukar gå bra, säger Hannes. Alla aktiviteter är frivilliga och i vanliga fall brukar de flesta vilja prova allt. Alla har varit med olika länge och kan därför olika mycket så de försöker hjälpas åt allihop.

Alla aktiviteter är frivilliga och i vanliga fall brukar de flesta vilja prova allt. Alla har varit med olika länge och kan därför olika mycket så de försöker hjälpas åt allihop.

– Alla brukar vilja vara med, men vill de inte så tvingar vi dem inte. Vi försöker peppa men vill de inte så behöver de inte.

Två ledarutbildningar i svåra samtal

Hannes har genom Bilda gått två ledarutbildningar. Trygga möten och Vara nere som båda tar upp metoder för hur man hanterar svåra samtal.

Trygga möten är en utbildning i hur man ska hålla i samtal där någon besväras av något, att man tar hand om deltagarna ifall de blivit mobbade i skolan till exempel. Har de ingen att prata med kan de prata med en ledare.

Hittills har Hannes inte haft något sådant samtal med deltagarna men det kanske kommer.

– Det är väldigt bra att ha denna kunskap med sig ifall en situation skulle komma. Hade jag inte gått en kurs och hamnat i en sådan situation så hade jag inte
haft en aning om vad jag skulle göra. Nu har jag mer koll på det, säger Hannes.