Skip to main content

Sången är veckans höjdpunkt

Uppdaterad:

Under hösten 2022 startades en ny kör i Malmö. Tolv sångvana kvinnor på 70 plus saknade att sjunga tillsammans som de gjort förr. Numera ses de på måndagar hemma hos sin körledare Ina Nissen.

Varje gång Ina Nissen pratar om den nya kören blir hon entusiastisk.

– Jag kan nästan starta en till sådan här kör. Det är flera kvinnor som har hört av sig.

Ina säger att hon tror att en sådan här kör kan fylla en viktig funktion för lite äldre kvinnor. Några är änkor, en del har krämpor, och alla behöver roliga och sociala saker att göra.

Kören startades av Carina Widell som nu är en av medlemmarna.

– Jag har sjungit i många körer och varit gift med en körledare. Han gick bort för ett år sedan ungefär, berättar hon.

Carina hade då slutat sjunga i kör, som en del gör när de blir lite äldre och kanske känner att rösten inte håller riktigt längre.

– Men det var så sorgligt att inte sjunga. Jag längtade efter att göra det igen.

Sagt och gjort. Från sina år i många av Malmös körer har Carina ett stort kontaktnät av andra sångare, och med körledare som Ina Nissen.

– Jag frågade Ina: “Kan du leda kören om jag fixar deltagarna? Jag har valt ut vänner från mina gamla körer, så jag känner nästan alla som är med nu.”

Kören träffas på måndagar i Ina Nissens ljusa och vackert inredda lägenhet i centrala Malmö. I ett hörn av bostaden har hon en flygel – och det här är inte den enda kören som övar här. På tisdagskvällar är det dags för Brutalkören, den andra kören som Ina Nissen har tillsammans med Bilda. Men grannarna blir sällan störda.

– Nej, några av mina grannar har tvärtom sagt att de brukar stänga av tv:n för att kunna lyssna när vi sjunger.

Att det är just den på måndagsförmiddagar som den här kören möts är ingen slump.

– Det är en bra början på veckan, något som man längtar efter. För när man vaknar är det inte alltid så roligt att gå upp, säger Pia Nordahl Frisk, en av körens medlemmar.

» Alla är rara och omsorgsfulla mot varandra. «

Pia Nordahl Frisk, deltagare

 

Hon beskriver en stor gemenskap i gruppen. – Ingen är utanför utan alla är med. Alla är rara och omsorgsfulla mot varandra.

Innan kören startar dagens övning gör de uppvärmningsövningar både för kroppen och rösten. Och även om Carina som startade kören känner de flesta så kan alla ännu inte varandras namn. Därför blir det en presentationsrunda. Gapskratt bryter ut när flera visar sig heta Christina, Katarina, Carina och Karin.

Namnen skiljer sig inte så mycket åt när det är en kör med kvinnor av ungefär samma årgång.

Katarina hade också slutat sjunga och saknade det. Så det var inte svårt att tacka ja när Carina Widell hörde av sig.

– Jag blev så glad när hon ringde. Karin Olsson Lindström berättar en av körens viktiga funktioner. – De här timmarna är jag bara här och nu. Jag tänker inte på allt annat då.

Låtarna de sjunger är ofta moderna hits. Som Björn Skifts “Håll mitt hjärta” och Lalehs “En stund på jorden”. Ina Nissen pratar om Lalehs sätt att frasera, att hon till exempel skulle sjunga “oceaanen” och “straanden”.

– Så får man väl inte göra? Jo då. Det får man! När de sjunger får kören en massa positiv feedback av sin körledare: ”Bra jobbat hörrni! Hör ni hur fint det låter? Nu är det kaffe!”

I köket väntar snittkakor och Ina har ställt fram sina allra finaste sirliga kaffekoppar. En timme till pågår övningarna, sedan är den här måndagens träff slut. Körmedlemmarna plockar undan sina kaffekoppar och går ut mot hallen. Innan de skiljs åt får de några sista uppmuntrande ord från Ina Nissa.

– Hörre ni! Tack för underbar sång!