Skip to main content

”Nu vågar de skicka digitala vykort till sina barnbarn”

Uppdaterad:

Tina Youssef är verksamhetsutvecklare i Bilda Öst och tog tillsammans med Mötesplatser för seniorer i Södertälje kommun fram en plan om ett digitaliseringsprojekt för seniorer. Resultatet blev studiecirklar där äldre i grupper om tio ökar sina digitala vardagskunskaper utifrån behov, exempelvis som att handla och göra andra ärenden säkert via nätet, skaffa bank-id och klara av olika vardagliga sysslor via mobil, surfplatta eller dator.

I en alltmer digitaliserad värld är kunskap om digitala verktyg och AI avgörande för att kunna delta i samhället och nyttja de tjänster som står till förfogande. Bilda erbjuder studiecirklar och kurser som stärker individers digitala kompetens, vilket ökar deltagarnas möjligheter att på ett självständigt sätt hantera vardagsliv, arbetsliv och samhällskontakter på ett mer självständigt sätt.

Under två år har seniorer i Södertälje fått möjlighet att öka sina digitala vardagskunskaper med hjälp av Bilda i samarbete med Mötesplatser för seniorer i Södertälje kommun, som är en samlingsplats i Södertälje med varierande aktiviteter för äldre i samarbete med olika aktörer.

Bank-id och läkemedel

Hittills har cirka 80 seniorer tagit del av cirklarna för digitala vardagskunskaper som finns som både grund- och fortsättningskurs. Både kvinnor och män deltar, oftast kommer de ensamma.

– Först hade vi fem träffar per termin men fick utöka efter intresse. Så nu har vi åtta gånger per termin. Halva tiden har vi materialgenomgång och halva tiden för frågor, berättar Tina.

Tina Youssef är med när cirkeln startar och slutar samt får hoppa in som ledare ibland. Seniorerna får uppgifter på träffarna att göra i grupp och att ta med sig hem, men rätt mycket tid går åt till frågestund då det händer mycket i stunden när man lär sig det digitala.

– De hade så många frågor om sådant vi inte hade i materialet till exempel ”Vad det är som ploppar upp på skärmen och vad betyder cookies?”. De hade frågor om Swish och QR-koder och sådant som vi kanske behöver uppdatera i materialet för utvecklingen går så fort nu. Men vi utgår från det som deltagaren behöver.

En person med långt mörkt hår ler mot kameran, iklädd en grön tröja och ringörhängen, mot en grå bakgrund.
Tina Youssef är verksamhetsutvecklare i Bilda Öst. Foto: Bilda

Reaktioner från deltagarna

Konceptet har varit väldigt uppskattat och cirklarna har haft fullt med antal deltagare. Nivån är individuell men de gör allt från att skicka och spara bilder, betalning via Swish, gå med i sociala medier som Facebook och Instagram, installera olika appar som till exempel Whats app, beställa läkemedel, spela ord- och korsordsspel eller schack.

– Efter två cirklar så har de pensionärer som inte ens vågade ha bank-id på sin telefon till och med lagt in sina betalkort, att de betalar med telefonen. De är jättestolta. Och att de vågar skicka digitala vykort till sina barnbarn.

Deltagarna i cirkeln har även själva startat en Whats app-grupp där de kan interagera med varandra med frågor eller funderingar. Där kan de även hjälpas åt på fritiden med digitala hinder.

– Där har de varandra de dagarna de inte möts om de har frågor eller vill gå ut och fika eller bara prata eller tipsa om någon film, säger Tina.

En läxa de fick med sig hem var att med hjälp av Chat GPT (en generativ AI) planera en resa till valfritt resmål i världen, utifrån egna preferenser, och komma på en daglig aktivitet att göra.

Både fysiska och digitala utmaningar

Men cirkeln har även mött sina utmaningar i både det digitala rummet och med den fysiska miljön.

– En utmaning har varit att ledaren ska kunna känna igen Samsung, Android, Iphone och kunna hitta alla inställningar på olika telefoner. Det kan ta tid att ta fram information.

Och en annan utmaning kom med vintern.

– En annan utmaning har varit att det har varit svårt för de äldre att komma hit rent fysiskt. När det blev kallt och halt kunde vissa inte gå hit längre som de gjort tidigare och det var för dyrt för dem att åka bussen, säger Tina.

Ett fint minne från cirkeln berättar Tina är deltagarnas genomgående hänsynstagande och vänlighet gentemot varandra. Att de lyssnar på varandra och stöttar.

– Att de är så tacksamma och att de själva hade bestämt att de skulle ta med fika och bjuda på. Och när någon fyllde år, gick de ihop och köpte en blomma, berättar Tina.

”De ska bli sedda och hörda”

Tina berättar att hon vill att ett samhälle ska präglas av allas våra olika perspektiv, gamla som unga och var vi än befinner oss i livet. Att det är när vi går ihop och alla får tala som vi kan få ”sanningen” och att vi måste respektera och vara snälla mot varandra. Och då kan inte en grupp vara exkluderad.

– Jag drivs av att vi vill och kan skapa mötesplats för äldre och ger dem möjlighet att de ska bli sedda och hörda, höra deras behov och att vi finns för att lära dem och ge dem möjligheter att kunna delta i ett inkluderande samhälle. (…) Att träffas genom att lära är min drivkraft, oavsett ålder. Man ska aldrig sluta lära.

Möt fler av våra cirkelledare

Vill du bli cirkelledare?

Som cirkelledare i Bilda får du ägna dig åt din passion samtidigt som du utvecklar din ledarskapsförmåga. Du får inspirera andra och träffa fler som delar din passion! Vi ger dig utbildning och stöd på hela din cirkelledarresa så att du kan hjälpa andra utvecklas.

Läs mer om Bildas cirkelledarresa

Har du frågor eller vill bli cirkelledare? Hör av dig!

Är du eller vill du bli cirkelledare? Hör av dig till någon av våra regionala kontaktpersoner. Välj den region som är närmast där du bor.

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).

Bilda Svealand

Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.

Bilda Sydöst

Östergötlands län, Jönkö­pings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.

Mats Joelsson

Verksamhetsutvecklare Ledarutveckling, Verksamhetsutvecklare inom Bildning och kultur i frikyrkorna

Bilda Sydväst

Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.

Viola Angervall

Verksamhetsutvecklare folkbildning i frikyrkorna. Verksamhetsområde Halland och Göteborg med kranskommuner.