Skip to main content

Modevisning för en bättre värld

Uppdaterad:

Kan mode både vara roligt och hållbart, och samtidigt bidra till en bättre värld? Barnen i pingstkyrkan Örnsköldsvik visar vägen när de anordnar kvällen ”Modevisning för en bättre värld”.

Det är en spänd förväntan som ligger över samlingssalen i Pingstkyrkan Örnsköldsvik. Gäster sitter bänkande runt en gång mitt i rummet som ramas in av ljusslingor på golvet och glittrande discokulor från taket. Kvällen går under namnet ”Modevisning för en bättre värld” och det är mellanstadiebarnen på Pingstkyrkan Örnsköldsvik som har planerat och drivit genomförandet tillsammans med Emelie Almgren, projektledare på Bilda Nord. Projektet är ett samarbete mellan Studieförbundet Bilda, Pingstkyrkan Örnsköldsvik, PMU Second hand Övik och No slaves.

Vi har velat lyfta hållbarhetsfrågan ur flera perspektiv, det är en bra målgrupp eftersom de är så medvetna. Vi ville dessutom stärka deras relation och deras engagemang, därför var det viktigt att de själva fick driva projektet, berättar Emelie.

Kläderna de visar upp är alla second hand från PMU Second Hand Övik, snällt för både miljön och plånboken. Men framför allt märks det vilken kreativitet som det inneburit att välja ut plagg och accessoarer för modevisningen. Det är genomtänkt och lekfullt. Vi får se bland annat franskt inspirerat mode, tuffa läderjackor, nyårsutstyrslar och till och med bröllopskläder skrida förbi under kvällen. Allt med leenden på läpparna och ett och annat skratt. Glädjen hos deltagarna och gästerna är omöjlig att undgå.

Lära sig om hållbarhet

Under fyra söndagar har barnen lärt sig om hållbarhet utifrån flera perspektiv, bland annat har de pratat om Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. Som kyrka tror de att Gud har gett dem ansvar att ta hand om vår skapelse och våra nästa. Därför är det viktigt att de pratar om hur de kan göra världen bättre och mer hållbar. På ett av barnens initiativ hålls det under kvällen ett klurigt quiz för alla om saker de lärt sig, med frågor som ”Hur många gånger använder svenskar i genomsnitt ett klädesplagg?” (svar: endast 7 gånger).

Efter modevisningen hittar man kläderna till försäljning bakom scenen tillsammans med andra grejer från PMU Second hand i Övik. Den som ska gifta sig uppmanas att inhandla sin bröllopsklänning nu. Alla intäkter går till No slaves.

No slaves

Pengarna som samlas in under kvällen går oavkortat till projektet No slaves. Ett projekt som startades 2017 av Pingstkyrkan Örnsköldsvik som en reaktion mot det moderna slaveriet. Över 50 miljoner människor lever under slavliknande förhållanden idag beräknar FN. Därför jobbar No slaves med att befria slavar och motverka slaveri, berättar Helena Jakobsson, en av initiativtagarna till No slaves när hon intervjuas på scenen.

Kvällens inträde, intäkterna från PMU second hand och fikaförsäljningen med fika som barnen bakat resulterade i att drygt 8000 kr samlades in. Dessa pengar har, får vi nu veta, kunnat förhindra att över fyra personer hamnat i människohandel. Ett stort steg på vägen mot en värld utan slaveri.

Lyckad kväll

Det är nöjda besökare och arrangörer som lämnar lokalen. Kvällen innebar flera vinster. Barnen fick lära sig och andra om hållbarhet men dessutom att planera och genomföra en hel projektkväll. Samtidigt lyftes modernt slaveri och det samlades in pengar till No slaves. Förutom detta så stärks även relationen mellan PMU second hand och Pingst Örnsköldsvik.

Nu hoppas Emelie att de kan göra fler liknande projekt framöver på kyrkan:

Direkt när vi var klara frågade ett av barnen ”Emelie, när ska vi göra nästa grej?” vilket var väldigt roligt. Det här projeket gav både barnen och kyrkan mersmak att göra fler saker, säger hon.