Skip to main content

Kulturteamet tipsar om sommarens festivaler

Uppdaterad:

Kombinera folkmusikfest med fjällvandring på Saltofolk, styr kosan mot Västerbottens inland och den personliga Midnight Light Festival eller varför inte ta tältet och åka ut till Holmön och Visfestivalen? Delar från Bilda Nords kulturteam som finns i Luleå, Skellefteå, Umeå och Örnsköldsvik tipsar om festivaler som vi stöttar. Vilken passar dig bäst?

Två kvinnor som spelar fiol

Saltofolk 27-29 juni

Sunniva Abelli, verksamhetsutvecklare för folkmusik  i Umeå 

Upptäck fjällen och den fantastiska natur som finns en tågresa bort. Kombinera lugnet i att gå dagsturer eller bada bastu, varvat med att lyssna på konserter, dansa folkdans eller lära dig jojka. Ett hett tips är Långbacka/Bådagård som fått fantastiska recensioner för deras skiva som släpptes i höstas. De har kallats för ”de nya protestsångarna” av media och öppnade Me Too Swedens manifestation på Norrmalmstorg med sin låt ”Wake us up”. Men det blir fler spännande akter som t.ex. VäärtStuoris ja Bálddonas, Ljus och lykta m.fl. Saltofolk arrangeras av STF Saltoluokta Fjällstation och Studieförbundet Bilda. 

Saltoluokta Fjällstation ligger intill världsarvet Laponia och de vidsträckta nationalparkerna Stora Sjöfallet och Sarek. Området är inte bara utsett som världsarvsområde på grund av sin otroliga naturskönhet utan också på grund av den mångåriga samiska kulturen som än idag starkt lever vidare i området. 

Läs mer om festivalen

Musiker på scen

Midnight Light Festival 10-13 juli

Jonas Lyxzén, verksamhetsutvecklare i Umeå 

I Norrlands inland med midnattssolen som en av huvudakterna ordnas Midnight Light Festival i Vilhelmina för tredje året i rad. För en spottstyver får ni se några av Sveriges bästa band spela. Men Midnight Light Festival är så mycket mer än bara musik. Här kan ni även bowla, spela pingis, bada mitt i natten under midnattssolen, strosa omkring i naturen, kolla eller delta i en skateboard tävling och äta god mat. Helt enkelt ta del av en riktigt unik upplevelse.  

I år kommer bland annat Deportees, Les Big Byrd, Jens Lekman, Trummor & Orgel, Rome is not a town samt Johan Arijoki och Malmfältens Rockklubb att gästa festivalen.  

Festivalen arrangeras av Vilhelmina Folkets Hus i samverkan med Bilda.

Läs mer om festivalen

Malin-Andersson som ligger i gräset

Visfestivalen på Holmön 26-27 juli

Maria Sundström, verksamhetsutvecklare i Umeå 

I sommar ges i vanlig ordning ett spännande tillfälle att uppleva en bit av Umeås skärgård och lyssna på musik samtidigt! I år firas dessutom 25 års-jubileum! Det görs med ett väldigt bra program och med anledning av jubileet bjuds publiken på ett extra konsertpass. Torsdag 25 juli är det Vis-Jazz-afton med bland annat grammisvinnaren 2019 Amanda Ginsburg och nestorn Claes Janson.  

Ett annat guldkorn under helgen är fredagens program ”lokalproducerat” som jag själv tycker verkar väldigt spännande. Den kvällen har alla artister sitt ursprung från Västerbotten. I år fokuserar man på kvinnliga artister vilket betyder att det blir kvinnliga frontfigurer i samtliga akter under fredagskvällen. Artister som Magda Andersson, Halm och Maria Andersson. Festivalen erbjuder förstås också etablerade musiker som Maria Möller, Pugh Rogefeldt, Jack Vreeswijk, programmet blir en superspännande mix av kör, singer-songwriters, country mm. Om man gillar att sjunga så ges möjligheter med körledaren Elin Örebrandt och Kören K2 som bjuder in till allsång! 

Arrangörer för festivalen är Visans vänner i Umeå (Visum) i samverkan med Bilda.

Läs mer om festivalen

Man som spelar fiol

Spelmansstämma i Anundsjö 27 juli

Elin Holmberg, verksamhetsutvecklare i Örnsköldsvik 

Dans- och spelstämman är en dold pärla i Ångermanlands stora evenemangskalender på sommaren. Här möts lokala musiker och världsartister och musiken som levereras är av toppklass. Precis som i fjol kommer folkmusikgruppen Mittfolk att gästa stämman, det är en upplevelse utöver det vanliga. Sedan starten 2009 har Mittfolk spelar på de största folkmusikfestivalerna i Sverige: Urkult och Umefolk till exempel. Folkmusikerna Thomas Andersson och Markus Falck kommer också till stämman som äger rum på Hembygdsgården i vackra Anundsjö den 27 juli. Här bjuds också olika kurser och workshops. Varför inte testa viskurs med Ulrika Bodén? 

Stämman är ett samarrangemang mellan studieförbundet Bilda, Örnsköldsviks folkmusikförening, Anundsjöringen, Nolagillet och Anundsjö hembygdsförening, med stöd av Arrangörslyftet Västernorrland. 

Läs mer om festivalen

Konsert med vattendrag som bakgrund i skymning

Musikens Makt 2-3 augusti

Dennis Kalla, verksamhetsutvecklare i Luleå 

Jag tycker att alla borde gå på Musikens Makt för att det är en av Sveriges mest erkända gratisfestivaler som alltid levererar spännande musik i olika genres. Utöver musiken genomsyras festivalen av jämställdhetsarbete och framåtanda, något som är väldigt uppfriskande på en musikfestival!

Några guldkorn jag tipsar lite extra om är Umeåartisten Mi von Ahn och Malmfältens stolthet Johan Airijoki. Men såklart också den öppna scenen vi på Bilda håller i! På festivalen kommer det vara både dag och kvällsaktiviteter. Mycket musik men även aktiviteter som kretsar kring sociala frågor som jämställdhet etc. Sen är det en massa god vegetarisk mat också vilket annars kan vara lite svårt att hitta här i Luleå! Föreningen Musikens Makt är arrangörer och vi är stolta medarrangörer till den öppna scenen. 

Läs mer om festivalen