Skip to main content

Frikyrkan 175 år 2023

Uppdaterad:

År 2023 var det 175 år sedan den första frikyrkoförsamlingen i Sverige bildades. Trots att frikyrkorörelsen haft stor påverkan på utvecklingen av det svenska samhället är det en ofta bortglömd del i Sveriges historia. Under året samverkade Bilda kring filmvisningar och samtal om Fredrik Lindés film om frikyrkorörelsen.

Filmen “Frikyrkans historia” vill berätta den historien och belysa den roll frikyrkorörelsen i Sverige haft.

De små församlingarna som bildades byggde på en föreningsdemokrati där allas röster var lika mycket värda, även kvinnors. Detta långt innan kvinnor fick delta i demokratiska val. Frikyrkorörelsen visade väg för mäns och kvinnors lika värde och för utvecklingen av demokratin.

En bärande del i de tidiga församlingarna var också att själva läsa och samtala om Bibeln, trots att det länge var förbjudet. Samtalet och bildningen fanns som en viktig del i frikyrkan och 100 år efter att den första församlingen bildades var det tre ungdomsförbund som skapade det som idag är Studieförbundet Bilda.

Filmens skapare är frilansjournalisten och religionsvetaren Fredrik Lindé. I det studiematerial som Bilda tagit fram tillsammans med honom beskriver han bakgrunden till filmen så här:

”Jag växte själv upp i frikyrkan och filmen har varit ett sätt för mig att undersöka mina rötter. Det frikyrkliga har för mig ofta varit något jobbigt. I slutfasen av filmproduktionen insåg jag att det finns mycket i frikyrkans historia att vara stolt över. Det finns så klart en hel del luriga saker också, men på det stora hela är den en historia som är viktig och förtjänar att lyftas fram.”

Filmen visades i församlingar runt om i landet i samarbete med Bilda under det gångna året. Det finns också ett studiematerial för vidare samtal.

Lena Furusjö som till vardags jobbar på Equmenia såg filmen i Centrumkyrkan i Farsta.

– Det var en bra film och spännande att höra om frikyrkornas historia, säger Lena.

Hon tror att fler som jobbar eller är engagerade i olika frikyrkor skulle behöva bli påminda om frikyrkornas framväxt.

– Jag har jobbat inom frikyrkan sedan 2002 och det är viktig att påminnas om rötterna till det sammanhang man står i. Det är lätt att bara fastna i dagens att-göra-lista och inte tänka på det större sammanhanget som ger mening och glädje till arbetsdagen.