Skip to main content

Drömmen om att leda en kör

Uppdaterad:

Lea-Marie Sittler är musiker, sångerska och cirkelledare. Tillsammans med sina bandmedlemmar i My Dear Companion har hon startat upp Göteborgs Countrykör. Hon är en uppskattad kurs- och workshopledare inom country och bluegrass, leder körläger för vuxna och har även grundat Malmö Countrykör.

Från Tyskland till Sverige

Lea-Marie Sittler är född och uppvuxen i Tyskland, men bor i Sverige sedan 2009. Under uppväxten var hon omgiven av musik från Joni Mitchell, Martha Wainwright, Bob Dylan och Tom Waits tack vare sin mammas skivsamling. Musik som kommit att inspirera hennes eget låtskrivande. Hon har studerat folkmusik på Bollnäs folkhögskola samt jazz och improvisation på Fridhems folkhögskola.

– På folkhögskolan var saxofon mitt huvudinstrument. Men jag har alltid sjungit mycket, och efter ett tag blev gitarr, sång och låtskrivande mina huvudsakliga fokus inom musiken, berättar Lea- Marie.

Efter tiden på folkhögskolorna gick hon vidare till universitetsstudier och började därefter att jobba som lärare. Sedan tre år tillbaka jobbar hon som frilansande musiker på heltid.

– Just nu jobbar jag med flera olika projekt, och det som de senaste åren har tagit mest utrymme är countrytrion My Dear Companion som jag startade ihop med Hannah Shermis och Agnes Åhlund redan 2018. Utöver det jobbar jag med mitt soloprojekt Lea & the Loved Ones och den litterära kabaréföreställningen ”Prost, Onkel Erich!” som är en produktion i Tyskland där jag får stå på scen tillsammans med min pappa som är skådespelare. Jag är även väldigt engagerad i föreningen Vrångsholmen och såklart Göteborgs Countrykör!

Countrykören – en dröm som blev verklighet

Hösten 2023 fick hon och hennes bandkompisar i My Dear Companion, Hannah och Agnes, frågan från Josefina Edensvärd (dåvarande verksamhetsutvecklare) på studieförbundet Bilda Sydväst om att starta och leda en countrykör i Göteborg.

– För mig blev det ett solklart ”ja!” eftersom jag i hemlighet hade drömt om att leda kör i många år. Som tur var även Hannah och Agnes sugna på att starta en kör så vi körde på! I och med att jag i många år har jobbat som lärare och musiker samtidigt så blev arbetet med kören ett slags ”perfect storm”. Att vara i musiken och pedagogiken samtidigt är något jag verkligen tycker är kul.

De började med ett provtillfälle för att se hur stort intresset var och det kom över 60 personer. Efter det bildades en kör med 35 medlemmar, som träffas varannan vecka med ledare och några gånger per termin utan ledare. Kören repar på Gathenhielmska huset i Majorna, Göteborg.

– Det är en salig blandning människor där den yngsta är runt 23 och den äldsta över 70 år. Vi körledare har från start tänkt att vi gärna vill lära ut sånger på gehör, vilket vi nästan alltid gör. De flesta sångerna får körmedlemmarna noter på efter ett tag, men vissa sånger finns bara som ljudfiler att öva till. Vårt fokus är den för amerikanska musiken typiska klangen (exempelvis twang), svänget och drivet i låtarna. Vi jobbar mycket med att få fram texten och känslorna i låtarna, och såklart sångglädje och att musicera tillsammans, säger Lea-Marie.

Fokuset på gehörsbaserad utlärning av trestämmiga sånger har fått Lea-Marie att inse att hon verkligen älskar att lära ut musik, att få folk att hitta in i harmoniken och i sina egna röster.

– Det är häftigt att lära ut på gehör eftersom folk slipper bli rädda av ”svåra noter”. Plötsligt sjunger de ganska svåra och komplexa saker som om det var blinka lilla stjärna, utan att ens märka det.

Arbetet med kören har också resulterat i flera förfrågningar om att hålla sångworkshops inom country -och bluegrass, samt initiativet att hålla körläger för vuxna på Vrångsholmen.

– När det gäller folkbildning så är jag ett stort fan av att träffas och göra saker tillsammans för att det är roligt och för att man har lust att lära sig. I dagens samhälle är det nästan något radikalt eftersom det inte finns något vinstintresse i det hela.

Drivkraften

– Det är fantastiskt att se en studiecirkel bli självständig från sin ledare – kören repar ibland själva och någon gång har de även haft en liten konsert utan oss ledare. Det kanske låter konstigt att det är någonting av det bästa med att vara ledare, men för mig betyder det att vi ledare här fått något i rullning, vi har lyckats inspirera deltagarna till att själva bli kreativa och ta initiativ.

Året efter att Göteborgs Countrykör bildades startade hon upp Malmö Countrykör. En kör som ganska snabbt blev både populär och självgående. Även om kören nu har en ny ledare, fortsätter Lea-Marie att hålla kontakt med dem.

– Malmös Countrykör alltså, underbara gänget. De körde på själva ett tag när jag inte hade möjlighet att åka till Malmö längre och har nu till och med bildat förening! Älskar det. Nyligen höll jag och Agnes en countryworkshop i Malmö där många från Malmö countrykör deltog. Efter workshopen fick jag ett mejl från en av deltagarna där hon skrev att countrykören har varit otroligt viktig för henne under en tid då hennes pappa insjuknat i Alzheimers.

Det som händer i mötet med andra människor beskriver Lea-Marie som både kroppsligt, känslomässigt och intellektuellt.

– När man sjunger tillsammans så händer det en massa saker i kroppen i hjärnan och i hjärtat. De som sjunger tillsammans hamnar i en omedelbar kommunikation med varandra, det är ett gemensamt skapande som är beroende av alla som är i rummet. Jag läste någon gång att man i Skåne kan få körsång på recept om man lider av depression eller nedstämdhet, vilket jag tycker är en mycket bra idé! Jag är aldrig ledsen efter ett kör-rep.

Samarbetet med Bilda och studieförbundens betydelse

Lea-Marie beskriver samarbetet med Bilda som betydelsefullt. Att kunna fokusera på det musikaliska och pedagogiska arbetet utan att fastna i administration, och att ha någon att bolla funderingar och utmaningar med.

– Framför allt så får jag ju hjälp med administrationen av kören, men jag har även kunnat diskutera mellanmänskliga utmaningar eller andra saker med vår kontaktperson vilket har varit mycket hjälpsamt.

Hon betonar vikten av de mötesplatser studieförbunden möjliggör, där människor kan skapa och lära tillsammans.

– Tack vare studieförbunden finns det så många mötesplatser, studiecirklar, replokaler, som får människor att skapa tillsammans, träffas, diskutera, lära känna varandra, sig själva, och världen vi lever i. Att skära ner budgeten för denna sorts initiativ är enligt mig fullständigt vansinnigt och en tydlig signal vad den nuvarande regeringen prioriterar och vad det inte. Vad tror de att vi får för samhälle om människor slutar mötas?

Trion My Dear Companion.