Skip to main content

Danskurs: Att levandegöra en gången tids musik- och danstradition

Kursen vänder sig till alla som är intresserade av att fördjupa sig i folklig dans.

Vi vet egentligen ganska litet om hur och vad man har dansat till melodierna i de gamla spelmansböckerna. Många låtar spelas fortfarande och då utifrån de idéer vi har idag om vad det är för musik och vad som passar att dansa till den, men har de alltid låtit så och såg dansen likadan ut då? Har inget förändrats sen 1700-talet? När det gäller dans i folkliga miljöer har vi väldigt få källor som beskriver dansandet. Rena dansbeskrivningar av dans i folklig miljö är en 1900-talsföreteelse, och då är det de sista resterna av tidigare generationers dans.

Vi kommer aldrig att helt kunna återskapa en gången tids dans- och musiktradition, men med hjälp av befintligt källmaterial och kunskap om andra danstraditioner kan vi skapa något nytt och fungerande. I Sverige finns fläckpolskor upptecknade i modern tid. I danslitteraturen kan vi hitta beskrivningar på dansmoment och strukturer, som fördans och efterdans samt olika typer av danssviter. På de bilder och målningar som finns bevarade kan vi identifiera olika rörelsemoment, som delvis även går att hitta i danslitteraturen. Med utgångspunkt i detta vill vi i denna kurs bland annat visa på ett sätt att utforska mötet mellan musiken i spelmansböckerna och dansen.

Om kursledarna

Christina Frohm, Riksspelman.
Bert Persson, f.d. lektor vid Dans- och Cirkushögskolan, koreograf och danspedagog.

Kursavgift

600 kr Ordinarie
450 kr Medlem i Umeå folkmusikförening
300 kr Medlem i Umeå folkmusikförening som är student, eller har andra sämre ekonomiska förutsättningar.

Övrig information

När: 23-24 november, kl. 10.00-16.00. Dagen inleds med föreläsning. Kursen startar kl. 11.00.
Plats: Ordenshuset i Umeå, Sveasalen (ingång på baksidan, en trappa upp)

Fika ingår i kursavgiften. Lunch ingår ej. Mikrovågsugn och spis finns att tillgå i danslokalen för uppvärmning av mat. Restauranger finns i närheten av lokalen.

Läs mer om kursen

Eventuell dokumentation under arrangemanget

Under enstaka tillfällen skickar vi en fotograf till våra arrangemang, i syfte att dokumentera verksamheten för vår verksamhetsberättelse eller att samla material för att marknadsföra framtida arrangemang av samma typ. I dessa fall kommer ni att informeras och självklart ges möjlighet att inte vara med. Vi värnar om din personliga integritet! Läs vår integritetspolicy här.

Karta

Plats
Umeå Ordenshuset
Skolgatan 48
90327 UMEÅ

Mer inom Dans och teater

Mer inom Folkdans

Prova på Samba!
  • Plats
    Örnsköldsvik, Örnsköldsviks kommun
  • Datum
  • Tillfällen
    Lördag 10:00 - 12:00
  • Tillfällen
    1 tillfällen
Läs mer